Orientalne marchewki z jogurtem i jajkiem

Marchewka w roli głównej? Dlaczego nie! Pieczone marchewki, otulone aromatyczną mieszanką miodu, kuminu i cynamonu, zyskują głęboki, orientalny charakter. Skarmelizowane brzegi sprawiają, że ich smak jest nie tylko intensywny, ale też zaskakująco wyrafinowany.

Podane na kremowym jogurcie czosnkowym, w towarzystwie jajka sadzonego, tworzą idealną propozycję na leniwe śniadanie, szybki obiad lub lekką kolację. A jeśli masz ochotę, wykorzystaj je jako dodatek do dowolnego dania – pieczona orientalna marchewka doskonale sprawdzi się także jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryby.

 


2-4 duże marchewki – obrane, pokrojone w słupki

2 łyżki miodu

1 łyżeczka kuminu, (kmin rzymski, nie kminek)

½ łyżeczki cynamonu

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

200 g jogurtu greckiego

1 duży ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

Szczypta soli

 

2 łyżki ziaren granatu

Jajka

Natka kolendry lub pietruszki – do posypania

 

Pokrojona marchewkę dokładnie mieszamy z miodem i przyprawami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. Przez ok.20 minut, aż będzie miękka i skarmelizowana na wierzchu.

W tym czasie przygotowujemy jogurt czosnkowy i smażymy jajka sadzone.

 

Na talerzu układamy porcję jogurtu. Na to jajko i marchewki. Posypujemy ziarnami granatu i natką.

 

Podajemy ze świeżym pieczywem.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.