Orientalne marchewki z jogurtem i jajkiem
Marchewka w roli głównej? Dlaczego nie! Pieczone marchewki, otulone aromatyczną mieszanką miodu, kuminu i cynamonu, zyskują głęboki, orientalny charakter. Skarmelizowane brzegi sprawiają, że ich smak jest nie tylko intensywny, ale też zaskakująco wyrafinowany.
Podane na kremowym jogurcie czosnkowym, w towarzystwie jajka sadzonego, tworzą idealną propozycję na leniwe śniadanie, szybki obiad lub lekką kolację. A jeśli masz ochotę, wykorzystaj je jako dodatek do dowolnego dania – pieczona orientalna marchewka doskonale sprawdzi się także jako dodatek do pieczonego mięsa lub ryby.
2-4 duże marchewki – obrane, pokrojone w słupki
2 łyżki miodu
1 łyżeczka kuminu, (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki cynamonu
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
200 g jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
Szczypta soli
2 łyżki ziaren granatu
Jajka
Natka kolendry lub pietruszki – do posypania
Pokrojona marchewkę dokładnie mieszamy z miodem i przyprawami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 st. Przez ok.20 minut, aż będzie miękka i skarmelizowana na wierzchu.
W tym czasie przygotowujemy jogurt czosnkowy i smażymy jajka sadzone.
Na talerzu układamy porcję jogurtu. Na to jajko i marchewki. Posypujemy ziarnami granatu i natką.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz