Pieczone ziemniaki curry

Ten przepis, inspirowany profilem prunchme na Instagramie, łączy w sobie łagodną, ale wyrazistą orientalną nutę, która nadaje ziemniakom nowy, ciekawy wymiar.

Dzięki dodatkowi tajskiej pasty curry, czosnku i miodu, te pieczone ziemniaki są aromatyczne, pełne smaku, ale wcale nie ostre – to doskonała opcja na dodatek do głównego dania, a nawet samodzielny posiłek, jeśli dodamy do niego sadzone jajko i dodatkowe warzywa lub surówkę. Soda oczyszczona w procesie gotowania zapewnia im odpowiednią strukturę, dzięki czemu po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Przekonaj się, jak łatwo można nadać klasycznym ziemniakom zupełnie nowy, orientalny charakter.

 


4-6 dużych ziemniaki – obrane, pokrojone w ćwiartki

½ łyżeczka sody oczyszczonej (kuchennej)

1 łyżeczka soli

 

4 łyżeczki rozpuszczonego masła

1 łyżka oleju/oliwy z oliwek

1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry – lub więcej, w zależności od pożądanej ostrości dania

2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka miodu

Sól do smaku


Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie z sodą, aż będą pół-miękkie, w zależności od wielkości kawałków, ok.15-20 minut.

 

W naczyniu do zapiekania mieszamy masło z olejem, pastą curry, czosnkiem, miodem i solą. Dodajemy ziemniaki i dokładnie ze wszystkich stron je obtaczamy w marynacie.

 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C  przez ok 15 minut, aż będą rumiane. Można podać posypane natką pietruszki lub kolendry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.