Pieczone ziemniaki curry
Ten przepis, inspirowany profilem prunchme na Instagramie, łączy w sobie łagodną, ale wyrazistą orientalną nutę, która nadaje ziemniakom nowy, ciekawy wymiar.
Dzięki dodatkowi tajskiej pasty curry, czosnku i miodu, te pieczone ziemniaki są aromatyczne, pełne smaku, ale wcale nie ostre – to doskonała opcja na dodatek do głównego dania, a nawet samodzielny posiłek, jeśli dodamy do niego sadzone jajko i dodatkowe warzywa lub surówkę. Soda oczyszczona w procesie gotowania zapewnia im odpowiednią strukturę, dzięki czemu po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Przekonaj się, jak łatwo można nadać klasycznym ziemniakom zupełnie nowy, orientalny charakter.
4-6 dużych ziemniaki – obrane, pokrojone w ćwiartki
½ łyżeczka sody oczyszczonej (kuchennej)
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki rozpuszczonego masła
1 łyżka oleju/oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry – lub więcej, w zależności od pożądanej ostrości dania
2 ząbki czosnku – obrane, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka miodu
Sól do smaku
Ziemniaki podgotowujemy w osolonej wodzie z sodą, aż będą pół-miękkie, w zależności od wielkości kawałków, ok.15-20 minut.
W naczyniu do zapiekania mieszamy masło z olejem, pastą curry, czosnkiem, miodem i solą. Dodajemy ziemniaki i dokładnie ze wszystkich stron je obtaczamy w marynacie.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 15 minut, aż będą rumiane. Można podać posypane natką pietruszki lub kolendry.
Komentarze
Prześlij komentarz