Ricotta z oliwkami i migdałami – prosta przystawka z charakterem
Czasem najprostsze składniki tworzą najbardziej wyjątkowe smaki – i tak właśnie jest w tym przepisie! Kremowa ricotta lub twarożek staje się idealną bazą dla wyrazistego połączenia soczystych oliwek, chrupiących migdałów i aromatycznych kaparów. Całość dopełnia delikatna słodycz miodu, nutka cytryny i świeżość natki pietruszki, które razem tworzą danie pełne kontrastów i harmonii. To świetna propozycja na każdą okazję – jako elegancka przystawka na przyjęcia, lekka przekąska na co dzień lub dodatek do chrupiącego pieczywa. A jeśli lubisz odrobinę pikanterii, szczypta płatków chili doda całości charakteru.
Przepis wg heatthymealgram na Instagramie.
300 g ricotty lub mielonego twarożku jak na sernik
2 łyżki płatków migdałowych lub migdałów w słupkach
½ szklanki oliwek bez pestek
1 łyżki kaparów
1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka miodu
2 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
Ew. płatki chili, jeśli lubicie pikantne smaki
Oliwa z oliwek
Migdały podprażamy na suchej patelni na złoto. Od razu zdejmujemy z patelni, by się nie przypaliły. Nie próbujemy! – będą bardzo gorące.
Na niewielkiej ilości podsmażamy chwilę oliwki wraz z kaparami, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Gdy oliwki będą lekko podsmażone, dodajemy podprażane wcześniej migdały i natkę.
Ricottę przekładamy do miseczki lub układamy na talerzu. Na wierzchu układamy oliwki. Podajemy ze świeżym pieczywem typu pita.
Komentarze
Prześlij komentarz