Ricotta z oliwkami i migdałami – prosta przystawka z charakterem

Czasem najprostsze składniki tworzą najbardziej wyjątkowe smaki – i tak właśnie jest w tym przepisie! Kremowa ricotta lub twarożek staje się idealną bazą dla wyrazistego połączenia soczystych oliwek, chrupiących migdałów i aromatycznych kaparów. Całość dopełnia delikatna słodycz miodu, nutka cytryny i świeżość natki pietruszki, które razem tworzą danie pełne kontrastów i harmonii. To świetna propozycja na każdą okazję – jako elegancka przystawka na przyjęcia, lekka przekąska na co dzień lub dodatek do chrupiącego pieczywa. A jeśli lubisz odrobinę pikanterii, szczypta płatków chili doda całości charakteru.

Przepis wg heatthymealgram na Instagramie.

 


300 g ricotty lub mielonego twarożku jak na sernik

2 łyżki płatków migdałowych lub migdałów w słupkach

½ szklanki oliwek bez pestek

1 łyżki kaparów

1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

1 łyżeczka miodu

2 łyżki siekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

Ew. płatki chili, jeśli lubicie pikantne smaki

Oliwa z oliwek

 

Migdały podprażamy na suchej patelni na złoto. Od razu zdejmujemy z patelni, by się nie przypaliły. Nie próbujemy! – będą bardzo gorące.

Na niewielkiej ilości podsmażamy chwilę oliwki wraz z kaparami, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Gdy oliwki będą lekko podsmażone, dodajemy podprażane wcześniej migdały i natkę.

 

Ricottę przekładamy do miseczki lub układamy na talerzu. Na wierzchu układamy oliwki. Podajemy ze świeżym pieczywem typu pita.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.