Kremowa zupa z kurczaka. Creamy Chicken Soup

Kremowa zupa z kurczaka to prawdziwa klasyka brytyjskiej kuchni – rozgrzewająca, sycąca i niezwykle aksamitna. To jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się w chłodniejsze dni, otulając ciepłem i głębokim smakiem. Delikatne mięso kurczaka, aromatyczne warzywa i subtelna nuta białego wina tworzą harmonijną całość, a dodatek śmietanki nadaje zupie jedwabistą konsystencję. Można ją podawać solo, z chrupiącymi grzankami lub udekorowaną świeżą natką pietruszki. To idealne danie zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację.

W Polsce przyzwyczailiśmy się myśleć, że zupa z kurczaka to rosół. Ale wcale nie tylko! W XIX wieku, gdy kuchnia brytyjska zaczęła czerpać inspiracje z kuchni francuskiej, popularne stały się gładkie, kremowe zupy (potages), zagęszczane mąką i śmietanką. Wiktoriańskie książki kucharskie zawierają przepisy na różne warianty kremowych zup drobiowych, często podawanych w eleganckich domach. W XX wieku, wraz z rozwojem kuchni domowej i pojawieniem się gotowych bulionów oraz śmietanek UHT, przepis stał się jeszcze bardziej dostępny.

Dziś kremowa zupa z kurczaka jest uważana za klasyczne, rozgrzewające danie, które można znaleźć w brytyjskich pubach, restauracjach oraz domowych kuchniach.

 


2 udka lub 4 pałki z kurczaka

150 ml białego wina

1 cebula – obrana, posiekana

2 łodygi selera naciowego – pokrojone w kawałki

Biała część pora – drobno pokrojona

4 duże ziemniaki (minimum pół kg, może być więcej) – obrane, pokrojone w kostkę

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 listek laurowy

1,5 litra bulionu drobiowego

2 łyżki mąki

100 ml słodkiej śmietanki UHT 12%

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

Olej

Ew. siekana natka pietruszki

Ew. grzanki i/lub prażone cebulka do posypania

 

  1. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, na odrobinie rozgrzanego oleju, rumienimy z obu stron kurczaka. Wyjmujemy.


Następnie krótko podsmażamy cebulę z porem i selerem. Gdy cebula będzie szklista, wlewamy wino i gotujemy ok.1 minutę, by je zredukować.

Dodajemy podsmażonego kurczaka, ziemniaki oraz przyprawy, i zalewamy całość bulionem. Gotujemy ok.45 minut, do całkowitej miękkości mięsa.

 

  1. Wyłączamy palnik. Kurczaka i listek laurowy wyjmujemy z zupy. Zupę ucieramy na gładko blenderem. Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i ponownie zagotowujemy zupę, by zgęstniała. Mięso kurczaka zdejmujemy z kości i dodajemy do gotowej zupy. Doprawiamy wg potrzeb solą i/lub pieprzem. Możemy podać z posiekaną natką pietruszki oraz grzankami  lub prażoną cebulką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.