Kremowa zupa z kurczaka. Creamy Chicken Soup
Kremowa zupa z kurczaka to prawdziwa klasyka brytyjskiej kuchni – rozgrzewająca, sycąca i niezwykle aksamitna. To jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się w chłodniejsze dni, otulając ciepłem i głębokim smakiem. Delikatne mięso kurczaka, aromatyczne warzywa i subtelna nuta białego wina tworzą harmonijną całość, a dodatek śmietanki nadaje zupie jedwabistą konsystencję. Można ją podawać solo, z chrupiącymi grzankami lub udekorowaną świeżą natką pietruszki. To idealne danie zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację.
W Polsce przyzwyczailiśmy się myśleć, że zupa z kurczaka to rosół. Ale wcale nie tylko! W XIX wieku, gdy kuchnia brytyjska zaczęła czerpać inspiracje z kuchni francuskiej, popularne stały się gładkie, kremowe zupy (potages), zagęszczane mąką i śmietanką. Wiktoriańskie książki kucharskie zawierają przepisy na różne warianty kremowych zup drobiowych, często podawanych w eleganckich domach. W XX wieku, wraz z rozwojem kuchni domowej i pojawieniem się gotowych bulionów oraz śmietanek UHT, przepis stał się jeszcze bardziej dostępny.
Dziś kremowa zupa z kurczaka jest uważana za klasyczne, rozgrzewające danie, które można znaleźć w brytyjskich pubach, restauracjach oraz domowych kuchniach.
2 udka lub 4 pałki z kurczaka
150 ml białego wina
1 cebula – obrana, posiekana
2 łodygi selera naciowego – pokrojone w kawałki
Biała część pora – drobno pokrojona
4 duże ziemniaki (minimum pół kg, może być więcej) – obrane, pokrojone w kostkę
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 listek laurowy
1,5 litra bulionu drobiowego
2 łyżki mąki
100 ml słodkiej śmietanki UHT 12%
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Olej
Ew. siekana natka pietruszki
Ew. grzanki i/lub prażone cebulka do posypania
- W garnku, w którym będziemy gotować zupę, na odrobinie rozgrzanego oleju, rumienimy z obu stron kurczaka. Wyjmujemy.
Następnie krótko podsmażamy cebulę z porem i selerem. Gdy cebula będzie szklista, wlewamy wino i gotujemy ok.1 minutę, by je zredukować.
Dodajemy podsmażonego kurczaka, ziemniaki oraz przyprawy, i zalewamy całość bulionem. Gotujemy ok.45 minut, do całkowitej miękkości mięsa.
- Wyłączamy palnik. Kurczaka i listek laurowy wyjmujemy z zupy. Zupę ucieramy na gładko blenderem. Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i ponownie zagotowujemy zupę, by zgęstniała. Mięso kurczaka zdejmujemy z kości i dodajemy do gotowej zupy. Doprawiamy wg potrzeb solą i/lub pieprzem. Możemy podać z posiekaną natką pietruszki oraz grzankami lub prażoną cebulką.
Komentarze
Prześlij komentarz