Kurczak po francusku w białym winie. Coq au vin blanc.

Coq au Vin Blanc to wykwintne danie pochodzące z francuskiej kuchni, które łączy w sobie delikatność kurczaka, aromat wędzonego boczku i pieczarek. Choć klasyczna wersja tego dania przygotowywana jest na czerwonym winie, w tej wariacji sięgamy po białe wino, które nadaje potrawie subtelniejszy, bardziej wyważony smak. Idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym lub ryżem, stanowiąc doskonały wybór na elegancki obiad lub kolację, a jednocześnie będąc pożywną, prostą potrawą kuchni domowej.

4 ćwiartki kurczaka/6 podudzi

1 duża cebula obrana, posiekana

1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

100 g boczku wędzonego – pokrojonego w paski lub w kostkę

6 dużych pieczarek – pokrojonych w kostkę

2 łyżki mąki

1 litr bulionu drobiowego

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 listek laurowy

100 ml słodkiej śmietanki UHT 12%

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

W garnku, w którym będziemy przygotowywać potrawę, na niedużej ilości rozgrzanego oleju obsmażamy na złoto kawałki kurczaka.  Mięso wyjmujemy z garnka.


Następnie smażymy cebulę z boczkiem i pieczarkami, aż całość będzie złota. Wsypujemy mąkę, mieszamy.  Ponownie dodajemy kurczaka i zalewamy całość bulionem, dodajemy przyprawy. Dusimy potrawę pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 45 minut, do całkowitej miękkości mięsa.


Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy całość ostatecznie wg potrzeb solą i pieprzem do smaku.


Podajemy z puree ziemniaczanym lub ryżem.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.