Kurczak po francusku w białym winie. Coq au vin blanc.
Coq au Vin Blanc to wykwintne danie pochodzące z francuskiej kuchni, które łączy w sobie delikatność kurczaka, aromat wędzonego boczku i pieczarek. Choć klasyczna wersja tego dania przygotowywana jest na czerwonym winie, w tej wariacji sięgamy po białe wino, które nadaje potrawie subtelniejszy, bardziej wyważony smak. Idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym lub ryżem, stanowiąc doskonały wybór na elegancki obiad lub kolację, a jednocześnie będąc pożywną, prostą potrawą kuchni domowej.
4 ćwiartki kurczaka/6 podudzi
1 duża cebula obrana, posiekana
1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
100 g boczku wędzonego – pokrojonego w paski lub w kostkę
6 dużych pieczarek – pokrojonych w kostkę
2 łyżki mąki
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 listek laurowy
100 ml słodkiej śmietanki UHT 12%
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
W garnku, w którym będziemy przygotowywać potrawę, na niedużej ilości rozgrzanego oleju obsmażamy na złoto kawałki kurczaka. Mięso wyjmujemy z garnka.
Następnie smażymy cebulę z boczkiem i pieczarkami, aż całość będzie złota. Wsypujemy mąkę, mieszamy. Ponownie dodajemy kurczaka i zalewamy całość bulionem, dodajemy przyprawy. Dusimy potrawę pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 45 minut, do całkowitej miękkości mięsa.
Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy całość ostatecznie wg potrzeb solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z puree ziemniaczanym lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz