Zupa krem z białych warzyw

Delikatna, kremowa i niezwykle aromatyczna – zupa krem z białych warzyw to prawdziwa uczta dla miłośników subtelnych smaków. Choć jej składniki są skromne, to ich połączenie tworzy zupę o wyjątkowo aksamitnej konsystencji i bogatym smaku. Podobne zupy, bazujące na białych warzywach i śmietance, są popularne w Europie, szczególnie we Francji (potage parmentier, czyli kremowa zupa ziemniaczano-porowa lub vichyssoise) i w Niemczech (gdzie często wykorzystuje się seler i pasternak, jak w Pastinakensuppe czy Wurzelgemüsesuppe).  Świetnie sprawdzi się z dodatkiem chrupiących grzanek jako elegancka przystawka, a z wędzonym  boczkiem może stać się sycącym daniem głównym na kolację. Idealna na chłodniejsze dni – otuli ciepłem i sprawi, że proste warzywa nabiorą wyrafinowanego smaku.


1 cebula – obrana, posiekana

1 łodyga selera naciowego – pokrojona w kawałki

10 cm białej części pora – drobno pokrojona

4 duże ziemniaki (minimum pół kg, może być więcej) – obrane, pokrojone w kostkę

Pasternak – ilość odpowiadająca rozmiarom 2 dużych marchewek – obrany, pokrojony w kostkę

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 listek laurowy

1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej

1,5 litra bulionu warzywnego

 

2 łyżki mąki

100 ml słodkiej śmietanki UHT 12%

Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku

 

Oliwa lub olej

 

Opcje dodatków do posypania: siekany szczypiorek, grzanki, zrumieniony wędzony boczek, pokrojony w kostkę, czarnuszka, prażony sezam, siekana natka pietruszki, starty na tarce parmezan


1. Na odrobinie rozgrzanego oleju krótko podsmażamy cebulę z porem i selerem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy pozostałe składniki  i zalewamy całość bulionem. Gotujemy ok.30 minut, do całkowitej miękkości wszystkich warzyw.

 

2. Wyłączamy palnik, wyjmujemy listek. Zupę ucieramy na gładko blenderem. Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i ponownie zagotowujemy zupę, by zgęstniała.


Doprawiamy wg potrzeb solą i/lub pieprzem. Możemy podać z dowolnymi dodatkami, np. posiekaną natką pietruszki oraz grzankami, czy szczypiorkiem i parmezanem, lub też z dodatkiem boczku.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.