Paprykowe naleśniki z serkiem kremowym
Jeśli lubisz naleśniki, ale chcesz nadać im nowy, wyjątkowy smak – spróbuj tej wersji z czerwoną papryką! Dzięki niej ciasto zyskuje nie tylko piękny kolor, ale i subtelnie wytrawny smak, który świetnie komponuje się z delikatnym nadzieniem na bazie kremowego serka i koperku.
To doskonały pomysł na lekki, a jednocześnie sycący posiłek – idealny zarówno na śniadanie, lunch, jak i kolację. Możesz podać je na ciepło lub zimno, a jeśli lubisz chrupiące brzegi, podsmażyć je na maśle przed podaniem. Autorem przepisu jest Kamil.
Nadzienie:
300 g kremowego serka kanapkowego typu almette
4 łyżki siekanego koperku
1 malutki ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
2 łyżki mleka
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Pyszne naleśniki – cienkie, elastyczne i delikatne. Porcja na około 10 sztuk.
½ czerwonej papryki - Paprykę ucieramy blenderem lub miksujemy w malakserze na gładko. Alternatywnie, można ja utrzeć na tarce, uważając na palce.
2 szklanki mąki pszennej (ok. 250 g)
2,5 szklanki mleka (500 ml)
3 jajka
3 łyżki oleju lub roztopionego masła
1/2 szklanki wody gazowanej (125 ml) – dla lekkości
1/2 łyżeczki cukru
Szczypta soli
Masło/olej do smażenia
1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy jajka, mleko i olej/masło, miksując na gładką masę. Dodajemy zblendowaną paprykę, mieszamy. Na końcu wlewamy wodę gazowaną i delikatnie mieszamy – to sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste.
Pozostawiamy ciasto na 15-30 minut, aby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzana patelnię do naleśników. Smażymy z obu stron na złoto.
2. Składniki nadzienia mieszamy, nadziewamy usmażone naleśniki.
Jeśli lubicie chrupiące brzegi, warto nadziane naleśniki usmażyć na rumiano na maśle z odrobiną oleju (zapobiega przypalaniu się masła). Jest to też dobry sposób na odgrzanie przygotowanych wcześniej naleśników.
Komentarze
Prześlij komentarz