Paprykowe naleśniki z serkiem kremowym

Jeśli lubisz naleśniki, ale chcesz nadać im nowy, wyjątkowy smak – spróbuj tej wersji z czerwoną papryką! Dzięki niej ciasto zyskuje nie tylko piękny kolor, ale i subtelnie wytrawny smak, który świetnie komponuje się z delikatnym nadzieniem na bazie kremowego serka i koperku.

To doskonały pomysł na lekki, a jednocześnie sycący posiłek – idealny zarówno na śniadanie, lunch, jak i kolację. Możesz podać je na ciepło lub zimno, a jeśli lubisz chrupiące brzegi, podsmażyć je na maśle przed podaniem. Autorem przepisu jest Kamil.

 

Nadzienie:

300 g kremowego serka kanapkowego typu almette

4 łyżki siekanego koperku

1 malutki ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę

2 łyżki mleka

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

 

Pyszne naleśniki – cienkie, elastyczne i delikatne. Porcja na około 10 sztuk.

 

½ czerwonej papryki - Paprykę ucieramy blenderem lub miksujemy w malakserze na gładko. Alternatywnie, można ja utrzeć na tarce, uważając na palce.


2 szklanki mąki pszennej (ok. 250 g)

2,5 szklanki mleka (500 ml)

3 jajka

3 łyżki oleju lub roztopionego masła

1/2 szklanki wody gazowanej (125 ml) – dla lekkości

1/2 łyżeczki cukru

Szczypta soli

Masło/olej do smażenia

 

1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy jajka, mleko i olej/masło, miksując na gładką masę. Dodajemy zblendowaną paprykę, mieszamy. Na końcu wlewamy wodę gazowaną i delikatnie mieszamy – to sprawi, że naleśniki będą bardziej puszyste. 

Pozostawiamy ciasto na 15-30 minut, aby składniki się połączyły. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzana patelnię do naleśników. Smażymy z obu stron na złoto.

2. Składniki nadzienia mieszamy, nadziewamy usmażone naleśniki. 

Jeśli lubicie chrupiące brzegi, warto nadziane naleśniki usmażyć na rumiano na maśle z odrobiną oleju (zapobiega przypalaniu się masła). Jest to też dobry sposób na odgrzanie przygotowanych wcześniej naleśników.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.