Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 23, 2019

Souvlaki, czyli szaszłyki po grecku

Obraz
Souvlaki to popularna potrawa grecka, przygotowywana z wieprzowiny, jagnięciny lub kurczaka w postaci szaszłyka. Czasami używa się również ryb. Tak przygotowane mięso podawane jest jako szaszłyk na talerzu, lub przekładane jest do chlebków typu pita. Samo słowo "souvlaki' jest zdrobniała forma słowa "rożen" lub "szpikulec".  Najstarsze ślady tej metody przygotowywania żywności, które odkryto na Santorini, pochodzą z XVII w p.n.e.  Przepis na podstawie KeefCooks. 

Flan. Creme caramel.

Obraz
Flan jest jednym z najpopularniejszych deserów hiszpańskich . Wywodzi się już ze starożytnego Rzymu, gdzie nosił nazwę fladōn-em , oznaczającą coś płaskiego. Stamtąd przepis rozprzestrzenił się po całej Europie, urzekając prostota przygotowania (to zaledwie kilka składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni pod ręką!) oraz delikatnym smakiem. W XX w. Flan stał się również bardzo popularnym deserem w eleganckich restauracjach. Oprócz bowiem smaku i delikatnej tekstury jego zaleta jest to, że może być on przygotowany z dużym wyprzedzeniem i podany wtedy, gdy będzie potrzebny.  Jego francuska nazwa to Crème caramel . Obecnie flan jest również ważną częścią kuchni meksykańskiej i Tex-Mex. Warto go przygotować w domu. Przepis według rodzinnej meksykańskiej receptury z bloga In Mama Maggie’s Kitchen .

Pieczone jabłka cynamonowe z lodami. Jabłka Hasselback

Obraz
Jeśli szukacie pomysłu na szybki, pyszny i łatwy do zrobienia deser, proponuję Wam takie właśnie jabłka. Są pyszne, pachnące cynamonem, i do tego bardzo elegancko wyglądają. Ciepłe, miękkie owoce doskonale kontrastują z zimnymi, delikatnymi lodami. Przepis wg Deli sh .

Sałatka owocowa z rumem

Obraz
Szybka, pyszna, lekka sałatka owocowa z równie lekkimi procentami - idealna na imprezę lub jako elegancki deser. Śmietankowo - ajerokniakowy sos podkreśla delikatność owoców. Najlepiej smakuje schłodzona. W sezonie letnim warto dodać także świeże truskawki.

Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.

Obraz
Dzisiejszy przepis to wyjątkowe połączenie zimnego z gorącym i miękkiego z chrupiącym. Wszystko znakomicie się komponuje, tworząc prosty w wykonaniu lecz niezwykle smaczny i efektowny deser, którym można sprawić przyjemność znajomym, rodzinie ukochanej osobie lub... sobie :) Zarówno chrupiące płatki, jak i jabłka, można przygotować sobie wcześniej - jabłka wystarczy potem jedynie podgrzać.

Blok czekoladowy - deser/ciasto bez pieczenia

Obraz
Nie wiadomo dokładnie, kiedy powstał ten deser, najprawdopodobniej jednak w drugiej połowie XX wieku. Tak ostrożnie podchodząc do tematu, mam obawy przed użyciem słowa "w PRL-u", ponieważ podobny deser jest obecny także w Niemczech pod sympatyczną nazwą Zimny Pies (Kaltes Hund). Różnica jest tylko taka, że nie kruszy się w nim herbatników, lecz układa warstwowo. Myślę, że można stwierdzić, że jest to produkt trudnych czasów, kiedy z niewielu dostępnych składników mimo wszystko próbowano wyczarować coś ciekawego i smacznego. I to się w stu procentach udało! Blok czekoladowy to deser, który z przyjemnością można jeść także w obecnych czasach, kiedy rodzynek nie trzeba już zdobywać wyłącznie w okresie przedświątecznym, stojąc w kilometrowych kolejkach. Polecam, to naprawdę pyszny deser, a przy tym bardzo łatwy w wykonaniu. :)