Sałatka owocowa z rumem
Szybka, pyszna, lekka sałatka owocowa z równie lekkimi procentami
- idealna na imprezę lub jako elegancki deser. Śmietankowo - ajerokniakowy sos
podkreśla delikatność owoców. Najlepiej smakuje schłodzona. W sezonie letnim
warto dodać także świeże truskawki.
1 puszka brzoskwiń - pokrojonych w kawałki
1
puszka ananasa - pokrojonego w kawałki
2
banany - obrane, pokrojone w kawałki
ok. szklanki
kulek winogron (duże można przekroić na pół) - jasne i/lub ciemne
garść
żurawiny suszonej lub ew. rodzynek
sos:
1/2
szklanki syropu z brzoskwiń lub z ananasa (dowolnie)
4
łyżki cukru (lub mniej czy więcej - ilość do smaku)
1
szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśniej
śmietany)
1/2
szklanki rumu
2
żółtka
Syrop
podgrzewamy, by móc w nim łatwiej rozpuścić cukier. Gdy syrop wróci do
temperatury pokojowej, dodajemy śmietankę i rum. Mieszając, dodajemy żółtka.
Do
sosu dodajemy pokrojone owoce - zaczynamy od
obranego, pokrojonego w plastry banana. Banan zawsze powinien być na początku -
wymieszanie go ze śmietanką uchroni go przed ściemnieniem podczas przygotowania
reszty sałatki. Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość i odstawiamy
do schłodzenia do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz