Sałatka owocowa z rumem




Szybka, pyszna, lekka sałatka owocowa z równie lekkimi procentami - idealna na imprezę lub jako elegancki deser. Śmietankowo - ajerokniakowy sos podkreśla delikatność owoców. Najlepiej smakuje schłodzona. W sezonie letnim warto dodać także świeże truskawki.



1 puszka brzoskwiń - pokrojonych w kawałki
1 puszka ananasa - pokrojonego w kawałki
2 banany - obrane, pokrojone w kawałki
ok. szklanki kulek winogron (duże można przekroić na pół) - jasne i/lub ciemne
garść żurawiny suszonej lub ew. rodzynek

sos:
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń lub z ananasa (dowolnie)
4 łyżki cukru (lub mniej czy więcej - ilość do smaku)
1 szklanka śmietanki UHT 12% (tzw. "słodkiej" śmietanki, nie kwaśniej śmietany)
1/2 szklanki rumu
2 żółtka

Syrop podgrzewamy, by móc w nim łatwiej rozpuścić cukier. Gdy syrop wróci do temperatury pokojowej, dodajemy śmietankę i rum. Mieszając, dodajemy żółtka.

Do sosu dodajemy pokrojone owoce - zaczynamy od obranego, pokrojonego w plastry banana. Banan zawsze powinien być na początku - wymieszanie go ze śmietanką uchroni go przed ściemnieniem podczas przygotowania reszty sałatki. Po dodaniu wszystkich składników mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia do lodówki.
 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu