Flan. Creme caramel.
Flan jest jednym z najpopularniejszych deserów hiszpańskich. Wywodzi się już ze
starożytnego Rzymu, gdzie nosił nazwę fladōn-em , oznaczającą coś płaskiego.
Stamtąd przepis rozprzestrzenił się po całej Europie, urzekając prostota przygotowania
(to zaledwie kilka składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni pod ręką!)
oraz delikatnym smakiem. W XX w. Flan stał się również bardzo popularnym
deserem w eleganckich restauracjach. Oprócz bowiem smaku i delikatnej tekstury
jego zaleta jest to, że może być on przygotowany z dużym wyprzedzeniem i podany
wtedy, gdy będzie potrzebny. Jego francuska nazwa to Crème caramel. Obecnie flan jest również
ważną częścią kuchni meksykańskiej i Tex-Mex. Warto go przygotować w domu.
Przepis według rodzinnej meksykańskiej receptury z bloga In Mama Maggie’s Kitchen.
6 jajek
½ szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki śmietanki UHT 12%
1 łyżka ekstraktu z wanilii (nie aromatu wanilinowego!) lub
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Skórka starta z jednej, niedużej, pomarańczy
½ szklanki cukru na karmel
Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, bez
mieszania, aż cukier się rozpuści i zmieni w karmel. Przelewamy
szybko (lecz ostrożnie, karmel jest bardzo gorący) nasz karmel do okrągłej
formy do pieczenia o średnicy ok. 28cm*, tak, by pokrył całe dno (nie musi być
super równo).
Jajka miksujemy z cukrem. Wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy
wanilie i skórkę pomarańczową, mieszamy. Tak powstały krem wlewamy do formy z
karmelem.
Umieszczamy formę w kąpieli wodnej, tj. drugim większym naczyniu
żaroodpornym (lub innej formie do pieczenia) i nalewamy tyle wody, by sięgała
powyżej lub przynajmniej do połowy wysokości formy z mięsem.
Pieczemy flan w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 1 godzinę
(lub do suchego noża). Studzimy, po czym odstawiamy do lodówki na minimum 3
godziny.
By wyjąć flan, najpierw obkrawamy nożem brzegi. Przykrywamy formę
dużym płaskim talerzem lub paterą, na której będziemy podawać nasz deser, po
czym, mocno trzymając i dociskając do siebie oba naczynia, szybkim ruchem
odwracamy całość do góry nogami. Flan wyskakuje ładnie na talerz, a my polewamy
go resztą karmelu, która pozostała w formie do pieczenia.
Przechowujemy w lodówce.
*Nie używamy tortownicy, tj. formy z wyjmowanym dnem, ponieważ w
czasie pieczenia zawartość może wyciec.
Komentarze
Prześlij komentarz