Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.





Dzisiejszy przepis to wyjątkowe połączenie zimnego z gorącym i miękkiego z chrupiącym. Wszystko znakomicie się komponuje, tworząc prosty w wykonaniu lecz niezwykle smaczny i efektowny deser, którym można sprawić przyjemność znajomym, rodzinie ukochanej osobie lub... sobie :) Zarówno chrupiące płatki, jak i jabłka, można przygotować sobie wcześniej - jabłka wystarczy potem jedynie podgrzać.


lody waniliowe



gorące jabłka:
2 duże jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyzki wody

chrupiące płatki:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

1. Najpierw przygotowujemy chrupiące płatki: na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i pełną łyżkę cukru. Smażymy, mieszając cały czas, aż będą złote. Należy nie dopuścić, by zrobiły się brązowe, czyli spalone.
Gotowe płatki należy przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące! I tak pyszne, że można je jeść same :)

2. Teraz przygotowujemy jabłka: należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały i przesypujemy do małego rondelka. Zalewamy wodą - tylko tyle, by przykryła jabłka, jak najmniej, oraz dodajemy cukier. Dusimy jabłka na malutkim ogniu, aż będą miękkie (bez przesady jednak - nie chcemy by się rozpadły na mus!). Wówczas dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aż jabłka zgęstnieją.

3. W pucharkach układamy porcję lodów waniliowych oraz gorących jabłek. Posypujemy płatkami.

Komentarze

  1. Dzień dobry 🙂 Czy mogłabym prosić o umieszczeniu na blogu przepisu na lody? Te z mleczkiem w tubce :) kiedyś był, a sobie nie zapisałam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2020/04/lody-waniliowe-z-sosem-karmelowym.html :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu