Lody z gorącymi jabłkami. Lody a la szarlotka.
Dzisiejszy
przepis to wyjątkowe połączenie zimnego z gorącym i miękkiego z chrupiącym.
Wszystko znakomicie się komponuje, tworząc prosty w wykonaniu lecz niezwykle
smaczny i efektowny deser, którym można sprawić przyjemność znajomym, rodzinie
ukochanej osobie lub... sobie :) Zarówno chrupiące płatki, jak i jabłka, można
przygotować sobie wcześniej - jabłka wystarczy potem jedynie podgrzać.
lody
waniliowe
gorące
jabłka:
2
duże jabłka
2
łyżki cukru
1
łyżeczka soku z cytryny
1/2
łyżeczki cynamonu
1/2
łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyzki wody
chrupiące
płatki:
4
łyżki płatków owsianych
1
łyżka cukru
1
łyżka masła
1. Najpierw przygotowujemy chrupiące płatki: na
patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Wsypujemy płatki owsiane i pełną łyżkę cukru.
Smażymy, mieszając cały czas, aż będą złote. Należy nie dopuścić, by zrobiły
się brązowe, czyli spalone.
Gotowe
płatki należy przesypać do miseczki – uwaga – bardzo gorące! I tak pyszne, że
można je jeść same :)
2. Teraz
przygotowujemy jabłka:
należy obrać je, przekroić ma pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą
kostkę. Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały i przesypujemy
do małego rondelka. Zalewamy
wodą - tylko tyle, by przykryła jabłka, jak najmniej, oraz dodajemy cukier.
Dusimy jabłka na malutkim ogniu, aż będą miękkie (bez przesady jednak - nie
chcemy by się rozpadły na mus!). Wówczas dodajemy cynamon i mąkę ziemniaczaną
rozmieszaną w zimnej wodzie. Mieszamy, aż jabłka zgęstnieją.
3. W pucharkach układamy porcję lodów
waniliowych oraz gorących jabłek. Posypujemy płatkami.
Dzień dobry 🙂 Czy mogłabym prosić o umieszczeniu na blogu przepisu na lody? Te z mleczkiem w tubce :) kiedyś był, a sobie nie zapisałam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2020/04/lody-waniliowe-z-sosem-karmelowym.html :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń