Pieczone jabłka cynamonowe z lodami. Jabłka Hasselback


Jeśli szukacie pomysłu na szybki, pyszny i łatwy do zrobienia deser, proponuję Wam takie właśnie jabłka. Są pyszne, pachnące cynamonem, i do tego bardzo elegancko wyglądają. Ciepłe, miękkie owoce doskonale kontrastują z zimnymi, delikatnymi lodami. Przepis wg Delish.



4 duże, twarde jabłka - przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych
"kruszonka":
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
4 łyżki rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

papier do pieczenia
lody waniliowe

1. Składniki "kruszonki" mieszamy. Jabłka układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Połówki jabłek kroimy tak, jak ziemniaki hasselback - tak, jak byśmy chcieli pokroić je w plastry, lecz nie dokrawamy tych plastrów do końca, by jabłko się nie rozpadło.
Tak przygotowane jabłka pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, aż zaczną być miękkie.
3. Gdy jabłka się podpieką, w powstałe 2-3 "kieszonki" nakładamy łyżeczką po trochu "kruszonki" cynamonowej. Jabłka pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Podajemy na ciepło, z lodami.
 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu