Pieczone jabłka cynamonowe z lodami. Jabłka Hasselback
Jeśli szukacie pomysłu na szybki, pyszny i łatwy do
zrobienia deser, proponuję Wam takie właśnie jabłka. Są pyszne, pachnące
cynamonem, i do tego bardzo elegancko wyglądają. Ciepłe, miękkie owoce
doskonale kontrastują z zimnymi, delikatnymi lodami. Przepis wg Delish.
4
duże, twarde jabłka - przekrojone na pół, pozbawione gniazd nasiennych
"kruszonka":
1/2
szklanki płatków owsianych
1/2
szklanki cukru
4
łyżki rozpuszczonego masła
1/2
łyżeczki cynamonu
szczypta
soli
papier
do pieczenia
lody
waniliowe
1.
Składniki "kruszonki" mieszamy. Jabłka układamy w formie wyłożonej
papierem do pieczenia.
2.
Połówki jabłek kroimy tak, jak ziemniaki hasselback - tak, jak byśmy chcieli
pokroić je w plastry, lecz nie dokrawamy tych plastrów do końca, by jabłko się
nie rozpadło.
Tak
przygotowane jabłka pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C,
aż zaczną być miękkie.
3.
Gdy jabłka się podpieką, w powstałe 2-3 "kieszonki" nakładamy
łyżeczką po trochu "kruszonki" cynamonowej. Jabłka pieczemy jeszcze
5-10 minut.
Podajemy
na ciepło, z lodami.
Komentarze
Prześlij komentarz