Kopytka po węgiersku z boczkiem i białym serem

Kuchnia węgierska pełna jest prostych, pożywnych przepisów na smaczne dania o ludowym charakterze. Połączenie smakowe boczku z białym serem bądź twarogiem jest naprawdę udane. 

500 g kopytek

1 duża cebula - obrana, drobno posiekana

1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

250 g boczku wędzonego – pokrojonego w kostkę

250 g sera białego

Sól i pierz do smaku

2 łyżki masła + 1 łyżka oleju do smażenia (zapobiegnie przypalaniu się masła)

 

1. Kopytka przygotowujemy samodzielnie (klik – przepis) lub gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pilnujemy tylko , by nie zrobiły się zbyt miękkie, bo będziemy je jeszcze podsmażać.

2. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem. Dodajemy ugotowane, dobrze odcedzone kopytka. Doprawiamy sola i pieprzem i smażymy razem, mieszając, aż kopytka zrobią się lekko złote.

Zdejmujemy patelnię z palnika. Dodajemy pokruszony biały ser, mieszamy i podajemy. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu