Kopytka po węgiersku z boczkiem i białym serem
Kuchnia węgierska pełna jest prostych, pożywnych przepisów na smaczne dania o ludowym charakterze. Połączenie smakowe boczku z białym serem bądź twarogiem jest naprawdę udane.
500 g kopytek
1 duża cebula - obrana, drobno posiekana
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
250 g boczku wędzonego – pokrojonego w kostkę
250 g sera białego
Sól i pierz do smaku
2 łyżki masła + 1 łyżka oleju do smażenia (zapobiegnie przypalaniu
się masła)
1. Kopytka przygotowujemy samodzielnie (klik – przepis) lub gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pilnujemy tylko
, by nie zrobiły się zbyt miękkie, bo będziemy je jeszcze podsmażać.
2. Na maśle rumienimy posiekaną cebulę wraz z czosnkiem i boczkiem.
Dodajemy ugotowane, dobrze odcedzone kopytka. Doprawiamy sola i pieprzem i
smażymy razem, mieszając, aż kopytka zrobią się lekko złote.
Zdejmujemy patelnię z palnika. Dodajemy pokruszony biały ser,
mieszamy i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz