Labneh - arabski twarożek / serek z jogurtu
Labneh (po arabsku: labanah) to ser twarogowy, który
wywodzi się z Libanu i krajów Bliskiego Wschodu. Powstaje poprzez odsączenie
gęstego jogurtu. Świetnie smakuje posypany przyprawami lub polany miodem. Może
być podany na kanapkach lub tradycyjnie, z chlebkiem typu pita. Pasuje także
jako dodatek wielu dań kuchni arabskiej i orientalnej. Jest przy tym tak łatwy
do zrobienia, że szkoda było by go nie spróbować. Przepis wg. bloga Chef in Disguise.
Można zacząć całkowicie od początku i samemu przygotować jogurt. Dla chętnych, tutaj znajduje się przepis - klik. Można także użyć gotowego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego, o czym poniżej.
1 opakowanie 400 g jogurtu typu greckiego lub
bałkańskiego
1/3 łyżeczki drobnej soli morskiej
gaza / czysta bawełniana ściereczka / chusta
serowarska
Jogurt mieszamy z solą.
Na misce układamy sito. Dno sita wykładamy czystą
gazą (ściereczką, chustą serowarską), na której układamy jogurt.
Miskę z sitem przykrywamy talerzykiem lub pokrywką od
garnka i odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny, by jogurt odciekł. Po tym
czasie serek jest gotowy do spożycia (trzymany krócej będzie rzadszy, dłużej -
gęściejszy).
Twarożek wykładamy do miseczki, posypujemy za'atarem (klik - przepis, jak zrobić za'atar) lub cuminem, chilli czy tymiankiem lub innymi ulubionymi
ziołami, skrapiamy oliwą i podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz