Labneh - arabski twarożek / serek z jogurtu

Labneh (po arabsku: labanah) to ser twarogowy, który wywodzi się z Libanu i krajów Bliskiego Wschodu. Powstaje poprzez odsączenie gęstego jogurtu. Świetnie smakuje posypany przyprawami lub polany miodem. Może być podany na kanapkach lub tradycyjnie, z chlebkiem typu pita. Pasuje także jako dodatek wielu dań kuchni arabskiej i orientalnej. Jest przy tym tak łatwy do zrobienia, że szkoda było by go nie spróbować. Przepis wg. bloga Chef in Disguise.

Można zacząć całkowicie od początku i samemu przygotować jogurt. Dla chętnych, tutaj znajduje się przepis - klik. Można także użyć gotowego jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego, o czym poniżej.

1 opakowanie 400 g jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
1/3 łyżeczki drobnej soli morskiej

gaza / czysta bawełniana ściereczka / chusta serowarska 

Jogurt mieszamy z solą. 
Na misce układamy sito. Dno sita wykładamy czystą gazą (ściereczką, chustą serowarską), na której układamy jogurt. 

Miskę z sitem przykrywamy talerzykiem lub pokrywką od garnka i odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny, by jogurt odciekł. Po tym czasie serek jest gotowy do spożycia (trzymany krócej będzie rzadszy, dłużej - gęściejszy).

Twarożek wykładamy do miseczki, posypujemy za'atarem (klik - przepis, jak zrobić za'atar) lub cuminem, chilli czy tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami, skrapiamy oliwą i podajemy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu