Kapuśniak rosyjski
Na chłodne dni kapuśniak jest niezastąpiony. Zresztą, nie tylko na chłodne. To jedna z moich ulubionych zup. Poniższy przepis prezentuje jego rosyjską wersję. W Rosji zupy z kapusty ( nazywane "szczi", ros. щи) należą do dań bardzo popularnych oraz lubianych. Podobno oprócz kaszy to podstawowe pożywienie Rosjanina, co ma obrazować powiedzenie "Szczi i kasza - strawa nasza". Czym różni się ona od polskiej? Zasadniczo dwoma składnikami - pomidorami oraz grzybami. Zmiana, choć może niewielka, bardzo wzbogaca smak tej zupy i bardzo przypadła nam do gustu. Polecam!
30 dag kiszonej kapusty
3 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 marchewka
kiełbasa - ok. 20 cm.
2 łyżki suszonych grzybów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mielonego kminku
listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 ziarno jałowca
sól i czarny pieprz - do smaku
1 łyżka masła
1 łyżka maki
1 łyżka oleju
Kapustę drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kapustę wraz z cebulą podsmażyć krótko na 1 łyżce oleju, mieszając, aż się zeszklą. Dodać obraną i starta na tarce marchewkę ( tarka - duże oczka). Zalać 1 i 1/2 litra wody.
Dodać pokruszone suszone grzyby, koncentrat oraz przyprawy.
Kiełbasą pokroić i zrumienić na maśle. Oprószyć mąką, wymieszać, po czym dodać do gotującej się zupy. Wymieszać.
Gotować, aż kapusta będzie miękka, ok. 30 min.
W międzyczasie obrać i oddzielnie ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki.
Miękkie ziemniaki dodać do ugotowanej zupy.
Doprawić zupę do smaku solą i czarnym pieprzem.
Można podać z kleksem kwaśnej śmietany oraz posypać natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz