Bananowe ciasto czekoladowe

Ciasta z bananami wyróżniają się przepięknym zapachem i wspaniałym, intensywnym smakiem. Są ponadto świetną metodą na zużycie bananów, które już za bardzo dojrzały. Przepis na podstawie RockRecipes.

2 dojrzałe banany (najlepiej z małymi brązowymi plamkami)

2/3 szklanki cukru
2/3 krople aromatu waniliowego
80 g masła
2 jajka
4 pełne łyżki dobrego, ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki mąki pszennej tortowej

masło i kasza manna do formy do ciasta

1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do ziemniaków (można także użyć robota kuchennego).

2.  Dodać masło w temperaturze pokojowej, cukier i aromat waniliowy, dokładnie zmiksować.  Miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać  kakao, mleko, olej, sok z cytryny, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie zmiksować.
Nadal miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę.

3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu