Bananowe ciasto czekoladowe
Ciasta z bananami wyróżniają się przepięknym zapachem i wspaniałym, intensywnym smakiem. Są ponadto świetną metodą na zużycie bananów, które już za bardzo dojrzały. Przepis na podstawie RockRecipes.
2 dojrzałe banany (najlepiej z małymi brązowymi plamkami)
2/3 szklanki cukru
2/3 krople aromatu waniliowego
80 g masła
2 jajka
4 pełne łyżki dobrego, ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
2 szklanki mąki pszennej tortowej
masło i kasza manna do formy do ciasta
1. Banany obrać. Ugnieść w misce na jednolitą masę za pomocą tłuczka do
ziemniaków (można także użyć robota kuchennego).
2. Dodać masło w temperaturze pokojowej, cukier i aromat waniliowy,
dokładnie zmiksować. Miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać
kakao, mleko, olej, sok z cytryny, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dokładnie
zmiksować.
Nadal miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę.
3. Przełożyć ciasto do foremki do pieczenia (22 cm x 10 cm) wysmarowanej masłem
i wysypanej kaszą manną.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.przez 45-55 minut, do suchego
patyczka. Wystudzić na kratce do pieczenia.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz