Za'atar - przyprawa bliskowschodnia. Zaatar.

Za'atar to nazwa mieszanki przypraw popularnej w krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Armenia, Iran, Irak, Egipt, Izrael, Liban, Linia, Maroko, Arabia Saudyjska, Syria, Tunezja czy Turcja. Jej podstawowymi składnikami są tymianek, oregano i prażony sezam. Za'atar najczęściej jadany jest na chlebkach pita, które macza się w oliwie a potem w przyprawie. Używany jest także jako przyprawa do mięs, warzyw oraz do posypywania hummusu. Bardzo zachęcam do spróbowania tej ogromnie ciekawej i prostej do przygotowania przyprawy. Smak i aromat prażonego sezamu jest po prostu nieziemski! Śmiało mogę powtórzyć za Marzeną z bloga Arabskie Smaki: "Lubimy za'atar"!

2 łyżki tymianku
2 łyżki oregano
2 łyżki prażonego sezamu
2 łyżeczki sumaku
1/2 łyżeczki soli

Na suchej patelni prażymy sezam, mieszając, aż będzie złoty.
Przesypujemy go do miseczki, by wystygł.
Następnie dodajemy tymianek, oregano, sumak i sól. Mieszamy.

Ja moją mieszankę dodatkowo zmieliłam w malakserze (odkładając 1 łyżeczkę ziaren sezamu, by potem dodać je do mieszanki w całości), aby miała bardziej jednolitą konsystencję, lecz nie jest to konieczne.

Przyprawę przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu