Gnocchi po sorentyńsku, czyli z pomidorami i mozzarellą. Gnocchi alla sorrentina
Gnocchi alla sorrentina to jedno z typowych dań kuchni neapolitańskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się ono z przepięknie położonego miasta Sorrento. Połączenie delikatnych kluseczek gnocchi z prostym sosem pomidorowym oraz serem jest niezwykle udane, danie jest szybkie i łatwe do przygotowania, a przy tym pożywne i niezwykle smaczne. Na tym polega właśnie uroda włoskiej kuchni - kilka prostych składników najlepszej jakości pozwala stworzyć danie zdolne zauroczyć największego smakosza. Przepis wg. L'oro in tavola.
500 g gnocchi
1 cebula - obrana, drobno posiekana
2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane
1 puszka pomidorów pelati
1 kulka sera mozzarella - startego na tarce (duże oczka)
1/3 szklanki drobno startego parmezanu
ew. szczypta chili / peperoncino w płatkach, jeśli sos ma być
trochę pikantny
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
garść świeżych listków bazylii - porwanych w mniejsze kawałki
oliwa z oliwek do smażenia
1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos: w dużej patelni rozgrzewamy
oliwę. Podsmażamy cebulę z czosnkiem, aż będzie szklista. Następnie dodajemy
pomidory z puszki (wraz z zalewą). Jeśli używamy pomidorów w całości,
rozdrabniamy je. Dodajemy chili i czarny pieprz. gotujemy sos na małym ogniu,
aż trochę odparuje i zgęstnieje, ok. 3-5 minut.
3. Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi, starta mozzarellę, parmezan i
porwane listki bazylii. Mieszamy.
Danie można również przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać
dodatkowym serem i zapiec (w ten sposób możemy je także odgrzewać).
Komentarze
Prześlij komentarz