Gnocchi po sorentyńsku, czyli z pomidorami i mozzarellą. Gnocchi alla sorrentina

 Gnocchi alla sorrentina to jedno z typowych dań kuchni neapolitańskiej. Jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się ono z przepięknie położonego miasta Sorrento. Połączenie delikatnych kluseczek gnocchi z prostym sosem pomidorowym oraz serem jest niezwykle udane, danie jest szybkie i łatwe do przygotowania, a przy tym pożywne i niezwykle smaczne. Na tym polega właśnie uroda włoskiej kuchni - kilka prostych składników najlepszej jakości pozwala stworzyć danie zdolne zauroczyć największego smakosza. Przepis wg. L'oro in tavola.

500 g gnocchi

1 cebula - obrana, drobno posiekana

2 ząbki czosnku - obrane, drobno posiekane

1 puszka pomidorów pelati

1 kulka sera mozzarella - startego na tarce (duże oczka)

1/3 szklanki drobno startego parmezanu

ew. szczypta chili / peperoncino w płatkach, jeśli sos ma być trochę pikantny

sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

garść świeżych listków bazylii - porwanych w mniejsze kawałki

oliwa z oliwek do smażenia

 

1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy.

2. W międzyczasie przygotowujemy sos: w dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę z czosnkiem, aż będzie szklista. Następnie dodajemy pomidory z puszki (wraz z zalewą). Jeśli używamy pomidorów w całości, rozdrabniamy je. Dodajemy chili i czarny pieprz. gotujemy sos na małym ogniu, aż trochę odparuje i zgęstnieje, ok. 3-5 minut.

3. Do sosu dodajemy ugotowane gnocchi, starta mozzarellę, parmezan i porwane listki bazylii. Mieszamy.

Danie można również przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać dodatkowym serem i zapiec (w ten sposób możemy je także odgrzewać).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu