Sulu Kofte, czyli turecka zupa z klopsikami

Sulu Kofte to rodzaj tureckiej zupy czy tez gulaszu z klopsikami. Klopsiki z mięsa wołowego przygotowuje się z dodatkiem kaszy kuskus, bulgur lub ryżu, po czym dusi wraz z warzywami w sosie paprykowo pomidorowym. Całości jest niezwykle smaczna, kolorowa i aromatyczna, a przy tym łatwa i szybka w wykonaniu. Do tego bardzo ważnym dodatkiem jest świeży, jasny pszenny chleb, bułka lub bagietka, by można było maczać pieczywo w sosie :) . Przepis na podstawie AhmetKocht.


Klopsiki:

250 g mielonego mięsa wołowego

1 nieduża cebula – obrana, starta na tarce

3 łyżki kaszy kuskus

1 łyżeczka tymianku

¼ łyżeczki chili

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

Mąka pszenna do obtoczenia

 

Pozostałe składniki:

1 cebula – obrana, posiekana

2-3 ząbki czosnku – obrane, posiekane

4 ziemniaki – obrane, pokrojone na kształt grubych frytek

1 marchewka – obrana, pokrojona w pól plastry

½ czerwonej papryki – pokrojonej w paski

1 papryczka chili (użyłam zielonej) – pozbawiona pestek, pokrojona w paski

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

1 litr gorącego bulionu warzywnego

1 łyżka masła

2 pomidory – pokrojone w kostkę

2-4 łyżki siekanej natki pietruszki

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

oliwa do smażenia


1. Mięso wraz z kuskusem, cebula i przyprawami wyrabiamy na spójną masę. Z masy toczymy w dłoniach klopsiki wielkości wiśni (na jeden raz do ust). Układamy je na wysypanym mąką talerzu. Kiedy wszystkie będą gotowe, wystarczy okrężnym ruchem przesuwać energiczne talerz po blacie kuchennym – klopsiki same obtoczą się w mace.

2. W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy marchew, ziemniaki, paprykę i papryczkę chili (ilość papryczki chili – zależnie od Waszych upodobań, można dać mniej. Ważne, by wyjąc z niej pestki). Dodajemy koncentrat pomidorowy i masło, po czym mieszamy, by warzywa się w całości pokryły koncentratem i chwilkę razem z nim podsmażyły (30 sekund). Wówczas wlewamy gorący bulion i dodajemy pomidory. Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu