Sulu Kofte, czyli turecka zupa z klopsikami
Sulu Kofte to rodzaj tureckiej zupy czy tez gulaszu z klopsikami. Klopsiki z mięsa wołowego przygotowuje się z dodatkiem kaszy kuskus, bulgur lub ryżu, po czym dusi wraz z warzywami w sosie paprykowo pomidorowym. Całości jest niezwykle smaczna, kolorowa i aromatyczna, a przy tym łatwa i szybka w wykonaniu. Do tego bardzo ważnym dodatkiem jest świeży, jasny pszenny chleb, bułka lub bagietka, by można było maczać pieczywo w sosie :) . Przepis na podstawie AhmetKocht.
Klopsiki:
250 g mielonego mięsa wołowego
1 nieduża cebula – obrana, starta na tarce
3 łyżki kaszy kuskus
1 łyżeczka tymianku
¼ łyżeczki chili
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia
Pozostałe składniki:
1 cebula – obrana, posiekana
2-3 ząbki czosnku – obrane, posiekane
4 ziemniaki – obrane, pokrojone na kształt grubych frytek
1 marchewka – obrana, pokrojona w pól plastry
½ czerwonej papryki – pokrojonej w paski
1 papryczka chili (użyłam zielonej) – pozbawiona pestek, pokrojona
w paski
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 litr gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka masła
2 pomidory – pokrojone w kostkę
2-4 łyżki siekanej natki pietruszki
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
oliwa do smażenia
1. Mięso wraz z kuskusem, cebula i przyprawami wyrabiamy na spójną
masę. Z masy toczymy w dłoniach klopsiki wielkości wiśni (na jeden raz do ust).
Układamy je na wysypanym mąką talerzu. Kiedy wszystkie będą gotowe, wystarczy
okrężnym ruchem przesuwać energiczne talerz po blacie kuchennym – klopsiki same
obtoczą się w mace.
2. W garnku na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę z
czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy marchew, ziemniaki, paprykę i
papryczkę chili (ilość papryczki chili – zależnie od Waszych upodobań, można
dać mniej. Ważne, by wyjąc z niej pestki). Dodajemy koncentrat pomidorowy i
masło, po czym mieszamy, by warzywa się w całości pokryły koncentratem i
chwilkę razem z nim podsmażyły (30 sekund). Wówczas wlewamy gorący bulion i dodajemy
pomidory. Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa będą
miękkie. Dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz