Domowy jogurt naturalny
Chodząc po sklepie i obserwując półki często myślę sobie, jak wiele z tych produktów można przygotować samemu, w domu. I nie chodzi mi o rzeczy, których przygotowanie dostępne jest wyłącznie dla tych najwytrwalszych, którzy gotowi są na to poświecić dzień i noc :) . Chodzi mi o rzeczy, które są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, którym poświecić trzeba naprawdę niewiele wysiłku, a które w domowym wydaniu są nie tylko lepsze, smaczniejsze i zdrowsze, ale także dają nam ogromną satysfakcję, że zrobiliśmy je samodzielnie. Na przykład majonez. Na przykład jogurt. Przepis z bloga "Turcja od kuchni".
1 litr mleka pasteryzowanego (nie UHT!) - ja używam mleka 2%
2-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany (dobrej jakości, bez zagęstników
takich jak żelatyna, mączka chleba świętojańskiego, mąka pszenna, guma guar
etc.) - od tej ilości zależy gęstość produktu, jaki chcemy otrzymać: od
gęstości zwykłego jogurtu do gęstego jogurtu typu greckiego
Mleko przelewamy do garnka. Zaczynamy gotować, obserwując. Kiedy mleko zacznie
podchodzić do góry, wyłączamy palnik. Mleko przelewamy do naczynia, w którym
będziemy robić jogurt, np. miski. Czekamy, aż wystygnie do temperatury 40
stopni C.
(Jeśli nie mamy termometru kuchennego, odczekujemy ok. 20 minut.)
Następnie do odmierzonej ilości jogurtu lub śmietany dodajemy trochę mleka i
mieszamy. Chodzi o to, by temperatura jogurtu była mniej więcej podobna do temperatury mleka, do którego go wlejemy. Jogurt wlewamy do mleka, całość dokładnie mieszamy.
Odstawiamy przykryte naczynie z mlekiem w ciepłe miejsce na 12 godzin. (W zimie
np. koło kaloryfera, w lecie - po prostu nie w lodówce) Następnie naczynie
wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Po tym czasie jogurt jest już
gotowy.
Gotowy jogurt można bez problemu przechowywać w lodówce (przykryty) przez tydzień. Możemy jeść go w dowolny sposób: sam lub z dodatkiem konfitury, miodu,
dżemu, płatków śniadaniowych czy muesli. Dodając ulubione owoce otrzymujemy
jogurt owocowy, a dodając ogórek i czosnek - tzatziki. Do produkcji kolejnego
jogurtu możemy użyć kończącego się jogurtu z poprzedniej produkcji - wówczas
jesteśmy niezależni od produktów sklepowych. Jeśli nie robimy jednego jogurtu bezpośrednio po drugim, trzeba ponownie kupić produkt "startowy".
Jogurt
standardowej gęstości - z 2 łyżek
Komentarze
Prześlij komentarz