Gnocchi z sosem serowym, pomidorami i rukolą. Koptyka z sosem serowym.
Jeśli zrobiliście domowe gnocchi (klik- przepis) lub właśnie kupiliście je, pewnie szukacie sposobu, w jaki je tym razem podać. Dziś mam dla Was prosty przepis na sos serowy, dzięki któremu stworzymy pyszne, pożywne danie. W ten sam sposób można także podać kopytka. Przepis wg Lecker.de.
600 g gnocchi lub kopytek
sos:
1
cebula - obrana, drobno posiekana
1
ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
2
łyżki mąki pszennej
200
ml zimnego mleka
200
ml bulionu warzywnego
100 g
serka kremowego naturalnego typu "almette"
szczypta
gałki muszkatołowej
sól i
świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
pomidorki koktajlowe (ja tym razem miałam niestety jedynie zwykłe pomidory, jednak zdecydowanie polecam koktajlowe)
duża
garść rukoli - porwanej w mniejsze kawałki
masło
+ łyżka oleju do smażenia (by masło się nie przypalało)
1. Gnocchi podsmażamy wraz z pomidorkami,
aż będą rumiane.
2. W tym czasie przygotowujemy sos: w
rondlu, na niewielkiej ilości masła z olejem podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy
cebula będzie złota, dodajemy make i robimy jasna zasmażkę. Wlewamy zimne
mleko,mieszając, po czym dodajemy bulion i serek. Zagotowujemy sos, by
zgęstniał, po czym doprawiamy gałka muszkatołową, sola i pieprzem - do smaku.
3. Podsmażone gnocchi z pomidorkami
podajemy z sosem, posypane rukolą.
Komentarze
Prześlij komentarz