Gnocchi z sosem serowym, pomidorami i rukolą. Koptyka z sosem serowym.

Jeśli zrobiliście domowe gnocchi (klik- przepis) lub właśnie kupiliście je, pewnie szukacie sposobu, w jaki je tym razem podać. Dziś mam dla Was prosty przepis na sos serowy, dzięki któremu stworzymy pyszne, pożywne danie. W ten sam sposób można także podać kopytka. Przepis wg Lecker.de.

600 g gnocchi lub kopytek 

sos:

1 cebula - obrana, drobno posiekana

1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

2 łyżki mąki pszennej

200 ml zimnego mleka

200 ml bulionu warzywnego

100 g serka kremowego naturalnego typu "almette"

szczypta gałki muszkatołowej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

pomidorki koktajlowe (ja tym razem miałam niestety jedynie zwykłe pomidory, jednak zdecydowanie polecam koktajlowe)

duża garść rukoli - porwanej w mniejsze kawałki

masło + łyżka oleju do smażenia (by masło się nie przypalało)

 

1. Gnocchi podsmażamy wraz z pomidorkami, aż będą rumiane.

2. W tym czasie przygotowujemy sos: w rondlu, na niewielkiej ilości masła z olejem podsmażamy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie złota, dodajemy make i robimy jasna zasmażkę. Wlewamy zimne mleko,mieszając, po czym dodajemy bulion i serek. Zagotowujemy sos, by zgęstniał, po czym doprawiamy gałka muszkatołową, sola i pieprzem - do smaku.

3. Podsmażone gnocchi z pomidorkami podajemy z sosem, posypane rukolą.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu