Posty

Wyświetlanie postów z lipca 14, 2019

Powidltascherl, czyli austriackie kieszonki z powidłami

Obraz
Powidltascherl to mięciutkie pierożki czy też kieszonki z ciasta ziemniaczanego, wywodzące się z kuchni austriackiej i czeskiej. Dzięki śliwkowemu nadzieniu i słodkiej, rumianej bułce tartej na wierchu, są naprawdę pyszne - idealne na obiad lub kolacje. Przepis wg. Die Kochgenossen .

Węgierski gulasz de Luxe

Obraz
Węgierski gulasz de Luxe  (Különleges gulyás) to łatwe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie, idealne na chłodne wieczory. Przepis na podstawie książki "Hungarian Cookery Book", Karoly Gundel, 1980 (pierwsze wyd. 1956).

Jak zrobić japońską panierkę Panko

Obraz
Panko  to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Dzięki temu mięso jest o wiele bardziej chrupiące. W ten sposób przygotowuje się zarówno kotlety schabowe jak i filety z kurczaka. Można jej użyć także do krewetek i warzyw. Panierkę Panko można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przez Internet. Jeśli jednak nie macie jej gdzie kupić, lub właśnie jest północ a postanowiliście, że musicie mieć ją właśnie TERAZ ;) , można przygotować ją samodzielnie w domu. białe pieczywo w dowolnej ilości, pokrojone w plastry (np. bułka paryska/wrocławska lub pieczywo tostowe) Pokrojone w plastry pieczywo obkrawamy ze skórki. Kroimy w kawałki/kostkę, po czym rozdrabniamy w robocie kuchennym z ostrzami, naciskając przycisk robota pulsacyjnie, by móc łatwiej kontrolować stopień rozdrobnienia. Chodzi o  uzyskanie kawałków ok. 0,5 x 0,5 cm lub ciut mniejszych. Celujem

Nuggetsy z kurczaka. Chrupiące kąski z kurczaka

Obraz
Od lat 50. dwudziestego wieku, kiedy to profesor Robert C. Baker opracował metodę, dzięki której mięsu kurczaka można było nadać każdy dowolny kształt, nuggetsy z kurczaka zawładnęły sercami zarówno dorosłych, jak i dzieci.  Warto jednak pamiętać, że przemysłowo wytwarzane nuggetsy, które sprzedawane są w postaci mrożonej czy chłodzonej, zazwyczaj niewiele mają wspólnego z kurczakiem. Produkuje się je bowiem przeważnie z tzw. Mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli MOM oraz składników chemicznych, o których wolelibyście raczej nie wiedzieć (jeśli zaś chcecie wiedzieć, poszukajcie na ten temat materiałów, jak choćby ten program na youtube ). Niestety, w przemyśle spożywczym nic się nie może zmarnować. To, czego nie da się sprzedać w „czystej” postaci, to znaczy jako udka, filety, skrzydełka, wątróbka, etc., wędruje w postaci różowej pasty na nuggetsy czy burgery. Nie oznacza to jednak, byśmy na zawsze musieli się pożegnać z tą formą przygotowywania mięsa – wystarczy, że zrobimy nug