Jak zrobić japońską panierkę Panko
Panko to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że
kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na
zachodzie tartej bułce. Dzięki temu mięso jest o wiele bardziej chrupiące. W
ten sposób przygotowuje się zarówno kotlety schabowe jak i filety z kurczaka.
Można jej użyć także do krewetek i warzyw. Panierkę Panko można kupić w
sklepach z orientalną żywnością lub przez Internet. Jeśli jednak nie macie jej
gdzie kupić, lub właśnie jest północ a postanowiliście, że musicie mieć ją właśnie
TERAZ ;) , można przygotować ją samodzielnie w domu.
białe pieczywo w dowolnej ilości, pokrojone w plastry
(np. bułka paryska/wrocławska lub pieczywo tostowe)
Pokrojone w plastry pieczywo obkrawamy ze skórki. Kroimy w kawałki/kostkę, po
czym rozdrabniamy w robocie kuchennym z ostrzami, naciskając przycisk robota
pulsacyjnie, by móc łatwiej kontrolować stopień rozdrobnienia. Chodzi o
uzyskanie kawałków ok. 0,5 x 0,5 cm lub ciut mniejszych. Celujemy w
rozdrobnienie pieczywa, jednak nie do takiego stopnia, jak ma to miejsce w
bułce tartej.
Uzyskane w ten sposób okruszki rozsypujemy równą
warstwą na dużej blasze z piekarnika i podsuszamy w piekarniku nagrzanym do 150
st. aż pieczywo całkiem wyschnie. Uważamy, by okruszki pod żadnym względem nie
zaczęły się rumienić ani brązowieć.
Gotowe. Tak przygotowaną panierkę przechowujemy w
szczelnym słoiku (jak bułkę tartą).
Komentarze
Prześlij komentarz