Nuggetsy z kurczaka. Chrupiące kąski z kurczaka


Od lat 50. dwudziestego wieku, kiedy to profesor Robert C. Baker opracował metodę, dzięki której mięsu kurczaka można było nadać każdy dowolny kształt, nuggetsy z kurczaka zawładnęły sercami zarówno dorosłych, jak i dzieci.  Warto jednak pamiętać, że przemysłowo wytwarzane nuggetsy, które sprzedawane są w postaci mrożonej czy chłodzonej, zazwyczaj niewiele mają wspólnego z kurczakiem. Produkuje się je bowiem przeważnie z tzw. Mięsa oddzielonego mechanicznie, czyli MOM oraz składników chemicznych, o których wolelibyście raczej nie wiedzieć (jeśli zaś chcecie wiedzieć, poszukajcie na ten temat materiałów, jak choćby ten program na youtube). Niestety, w przemyśle spożywczym nic się nie może zmarnować. To, czego nie da się sprzedać w „czystej” postaci, to znaczy jako udka, filety, skrzydełka, wątróbka, etc., wędruje w postaci różowej pasty na nuggetsy czy burgery. Nie oznacza to jednak, byśmy na zawsze musieli się pożegnać z tą formą przygotowywania mięsa – wystarczy, że zrobimy nuggetsy sami w domu. Nie wymaga to praktycznie żadnego wysiłku, a będziemy mieli pewność, co jemy.


Filety z piersi kurczaka

 Marynata:
1 szklanka wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrego sosu chili

Pozostałe składniki:
Mąka pszenna do panierowania
Jajka rozmącone z solą, pierzem i słodką papryką – do panierowania
Bułka tarta lub panierka panko (klik) – do panierowania
Olej do smażenia

1. Filety z piersi kroimy na wybrane kształty – mogą to być plastry, z których powstaną podłużne nuggetsy, lub kostka. Jeśli filet jest grubszy, możemy go najpierw przekroić na pół „po grubości”, a dopiero potem pokroić w mniejsze kawałki.
Pokrojone mięso marynujemy przez 30 minut (można marynować do 1 godziny, wówczas przechowujemy mięso w lodówce).
2. Dobrze odsączone z marynaty kawałki obtaczamy w mące, następnie w jajku oraz w panko. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (nie musi to być wcale głęboki olej) z obu stron na złoto.
 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu