Nuggetsy z kurczaka. Chrupiące kąski z kurczaka
Od lat 50. dwudziestego wieku, kiedy to profesor Robert C. Baker opracował metodę, dzięki
której mięsu kurczaka można było nadać każdy dowolny kształt, nuggetsy z
kurczaka zawładnęły sercami zarówno dorosłych, jak i dzieci. Warto jednak
pamiętać, że przemysłowo wytwarzane nuggetsy, które sprzedawane są w postaci
mrożonej czy chłodzonej, zazwyczaj niewiele mają wspólnego z kurczakiem.
Produkuje się je bowiem przeważnie z tzw. Mięsa oddzielonego mechanicznie,
czyli MOM oraz składników chemicznych, o których wolelibyście raczej nie
wiedzieć (jeśli zaś chcecie wiedzieć, poszukajcie na ten temat materiałów, jak
choćby ten program na youtube). Niestety, w przemyśle spożywczym nic się nie
może zmarnować. To, czego nie da się sprzedać w „czystej” postaci, to znaczy
jako udka, filety, skrzydełka, wątróbka, etc., wędruje w postaci różowej pasty
na nuggetsy czy burgery. Nie oznacza to jednak, byśmy na zawsze musieli się
pożegnać z tą formą przygotowywania mięsa – wystarczy, że zrobimy nuggetsy sami
w domu. Nie wymaga to praktycznie żadnego wysiłku, a będziemy mieli pewność, co
jemy.
Marynata:
1 szklanka wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ostrego sosu chili
Pozostałe składniki:
Mąka pszenna do panierowania
Jajka rozmącone z solą, pierzem i słodką papryką – do panierowania
Olej do smażenia
1. Filety z piersi kroimy na wybrane kształty – mogą to być plastry,
z których powstaną podłużne nuggetsy, lub kostka. Jeśli filet jest grubszy,
możemy go najpierw przekroić na pół „po grubości”, a dopiero potem pokroić w
mniejsze kawałki.
Pokrojone mięso marynujemy przez 30 minut (można marynować do 1
godziny, wówczas przechowujemy mięso w lodówce).
2. Dobrze odsączone z marynaty kawałki obtaczamy w mące, następnie
w jajku oraz w panko. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (nie musi
to być wcale głęboki olej) z obu stron na złoto.
Komentarze
Prześlij komentarz