Powidltascherl, czyli austriackie kieszonki z powidłami

Powidltascherl to mięciutkie pierożki czy też kieszonki z ciasta ziemniaczanego, wywodzące się z kuchni austriackiej i czeskiej. Dzięki śliwkowemu nadzieniu i słodkiej, rumianej bułce tartej na wierchu, są naprawdę pyszne - idealne na obiad lub kolacje. Przepis wg. Die Kochgenossen.



ciasto:
0,7 kg ziemniaków
40 g mąki ziemniaczanej
40 g kaszy manny
1/2 łyżeczki soli
ok. 150 g masła o temperaturze pokojowej
2 jajka
350 g maki pszennej

nadzienie (składniki mieszamy):
250 g powideł śliwkowych
2 łyżki rumu
1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:
bułka tarta i masło, cukier, cukier puder do posypania

1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do 3/4 miękkości. Odlewamy wodę i pozwalamy im chwilę odparować. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę.

2. Żółtka oddzielamy od białek. Do ziemniaków dodajemy żółtka, masło, mąkę ziemniaczana, kaszę mannę, sól oraz połowę przesianej maki. Zagniatamy ciasto, dodając pozostałą mąkę.

3. Kawałek po kawałku, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Z ciasta wykrawamy szklaną krążki. Brzegi krążków smarujemy lekko rozmąconym białkiem. Każdy krążek wypełniamy 1/2 łyżeczki powideł i dokładnie sklejamy.

4. Kieszonki wkładamy na gotująca wodę po kilka-kilkanaście sztuk (w zależności od wielkości garnka), ostrożnie  odklejamy łyżka od dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy nie dłużej, niż minutę - wyjmujemy.

5. Na patelni rumienimy bułkę tartą z masłem, dodajemy łyżkę cukru. Następnie dodajemy nasze kieszonki z powidłami i mieszamy, by się pokryły bułką. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Z tej ilości ciasta wyjdzie ok. 26 kieszonek.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu