Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 16, 2019

Ciasto z jabłkami po turecku

Obraz
Przepis na to ciasto pochodzi od pani z Turcji, Masmavi3Mutfakta , a samo ciasto jest niezwykle puchate i wilgotne dzięki jabłkom oraz śmietanie, którą je polewamy. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty, a robi się je szybko i prosto. 

Lasagne warzywna. Lazania z cukinią i bakłażanem

Obraz
Lasagne to prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Jeśli znacie już jej mięsną wersję , być może z chęcią spróbujecie także wersji warzywnej, która przy okazji jest również moją ulubioną. :) Można w ten sposób przygotować również zapiekankę ściśle warzywną (w stylu Parmigiana di melanzane e zucchine), pomijając makaron.

Lasagne z mięsem i pomidorami. Lazania.

Obraz
Lasagne to ponoć jeden z najstarszych typów makaronu. To także nazwa pysznego dania, które można przygotować na różne sposoby: w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Danie to wywodzi się z włoskiego regionu Emilia-Romagna, lecz jest obecne w całych Włoszech, z uwzględnieniem różnych składników. Najczęściej przyjmuje się, że samo słowo "lasagne' wywodzi się od greckiego słowa λάγανον (laganon), oznaczającego ciasto pocięte w pasy. Dziś przedstawiam mięsną wersję lasagne. Metoda przygotowania jest prosta: robimy dwa sosy: sos mięsno pomidorowy oraz sos beszamelowy. Tymi sosami naprzemiennie przekładamy płaty ciasta makaronowego. Lasagne najlepiej smakuje na ciepło, świetnie też znosi odgrzewanie.