Lasagne warzywna. Lazania z cukinią i bakłażanem
Lasagne to prosta w przygotowaniu i smaczna
potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Jeśli znacie już jej mięsną wersję, być
może z chęcią spróbujecie także wersji warzywnej, która przy okazji jest również
moją ulubioną. :) Można w
ten sposób przygotować również zapiekankę ściśle warzywną (w stylu Parmigiana
di melanzane e zucchine), pomijając makaron.
2 małe cukinie
1 bakłażan
2 kulki sera mozzarella
1 łyżki startego drobno parmezanu
makaron lasagne ( u mnie 4 płaty)
1 pomidor
sos:
1 mała marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
2-3 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżych listków
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
1/2 łyżeczki cukru
ew. 1/2 łyżeczki ostrej papryki, jeśli sos ma być pikantny
1 puszka pomidorów bez skórki, w kawałkach
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
1. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm.
Podsmażyć je na patelni grillowej z obu stron (lub na zwykłej patelni
z minimalną ilością oleju), aż będą lekko złote (rumiane). Zdjąć z patelni.
2. Przygotowujemy sos: w garnku na niedużej ilości oleju podsmażamy obraną,
drobno posiekaną cebulę, obraną, startą na tarce marchewkę, pokrojoną w plastry
łodygę selera naciowego i obrany, siekany czosnek. Smażymy, aż cebula będzie
złota. Dodajemy pomidory w puszce wraz z ich sokiem i bazylię. Gotujemy całość,
aż sos zredukuje się o ok. 1/3 i trochę zgęstnieje. Wówczas ucieramy sos
blenderem, by był gładki. Dodajemy koncentrat i cukier. Pod koniec doprawiamy
sos do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (oraz ewentualnie ostrą
papryką). Pamiętajmy, że sos powinien być mocno doprawiony i intensywny w
smaku, ponieważ to on nadaje smak całemu daniu.
3. Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu - niektóre gatunki
wymagają wcześniejszego podgotowania, inne nie. Ja kupuję makaron lasagne,
który tego nie wymaga.
Ser mozzarella ścieramy na tarce (grube oczka). Połowy sera użyjemy do
posypywania pomiędzy warzywami, natomiast drugą połowę zachowujemy do posypania
wierzchu.
Na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać lasagne układamy 2 płaty makronu, które smarujemy dokładnie sosem. Następne warstwy, które
układamy to:
plastry cukinii (jeden koło drugiego)
trochę startej mozzarelli
plastry bakłażana (jeden koło drugiego)
sos
trochę startej mozzarelli
plastry cukinii (jeden koło drugiego)
2 płaty makaronu lasagne
sos (dokładnie pokrywający makaron)
plastry pomidora (jeden koło drugiego)
reszta mozzarelli
parmezan
Wierzch dodatkowo oprószamy suszoną bazylią.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 20-30 minut (aż
ser będzie rumiany).
Piekłam w naczyniu wielkości ok. 22 cm x 22 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz