Lasagne warzywna. Lazania z cukinią i bakłażanem

Lasagne to prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Jeśli znacie już jej mięsną wersję, być może z chęcią spróbujecie także wersji warzywnej, która przy okazji jest również moją ulubioną. :) Można w ten sposób przygotować również zapiekankę ściśle warzywną (w stylu Parmigiana di melanzane e zucchine), pomijając makaron.




2 małe cukinie

1 bakłażan

2 kulki sera mozzarella

1 łyżki startego drobno parmezanu

makaron lasagne ( u mnie 4 płaty)

1 pomidor


sos:

1 mała marchewka

1 łodyga selera naciowego

1 cebula

2-3 duże ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonej bazylii lub garść świeżych listków

sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

1/2 łyżeczki cukru

ew. 1/2 łyżeczki ostrej papryki, jeśli sos ma być pikantny

1 puszka pomidorów bez skórki, w kawałkach

1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2-3 łyżki oleju


1. Cukinię i bakłażan kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm.

Podsmażyć je na patelni grillowej z obu stron (lub na zwykłej patelni  z minimalną ilością oleju), aż będą lekko złote (rumiane). Zdjąć z patelni.


2. Przygotowujemy sos: w garnku na niedużej ilości oleju podsmażamy obraną, drobno posiekaną cebulę, obraną, startą na tarce marchewkę, pokrojoną w plastry łodygę selera naciowego i obrany, siekany czosnek. Smażymy, aż cebula będzie złota. Dodajemy pomidory w puszce wraz z ich sokiem i bazylię. Gotujemy całość, aż sos zredukuje się o ok. 1/3 i trochę zgęstnieje. Wówczas ucieramy sos blenderem, by był gładki. Dodajemy koncentrat i cukier. Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (oraz ewentualnie ostrą papryką). Pamiętajmy, że sos powinien być mocno doprawiony i intensywny w smaku, ponieważ to on nadaje smak całemu daniu.


3. Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu - niektóre gatunki wymagają wcześniejszego podgotowania, inne nie. Ja kupuję makaron lasagne, który tego nie wymaga.


Ser mozzarella ścieramy na tarce (grube oczka). Połowy sera użyjemy do posypywania pomiędzy warzywami, natomiast drugą połowę zachowujemy do posypania wierzchu.


Na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać lasagne układamy 2 płaty makronu, które smarujemy dokładnie sosem. Następne warstwy, które układamy to:


plastry cukinii (jeden koło drugiego)

trochę startej mozzarelli

plastry bakłażana (jeden koło drugiego)

sos

trochę startej mozzarelli

plastry cukinii (jeden koło drugiego)

2 płaty makaronu lasagne

sos (dokładnie pokrywający makaron)

plastry pomidora (jeden koło drugiego)

reszta mozzarelli

parmezan


Wierzch dodatkowo oprószamy suszoną bazylią.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 20-30 minut (aż ser będzie rumiany).


Piekłam w naczyniu wielkości ok. 22 cm x 22 cm.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu