Ciasto z jabłkami po turecku
Przepis na to ciasto pochodzi od pani z Turcji, Masmavi3Mutfakta, a samo ciasto jest niezwykle puchate i wilgotne dzięki
jabłkom oraz śmietanie, którą je polewamy. To idealne ciasto do popołudniowej
kawy czy herbaty, a robi się je szybko i prosto.
1 szklanka=250ml
1
szklanka oleju słonecznikowego
1
szklanka jogurtu greckiego
1
szklanka cukru
4
jajka
cukier
waniliowy
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2
szklanki maki pszennej tortowej
szczypta
soli
2-3
jabłka - obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w plastry, skropione
sokiem z cytryny, by nie ciemniało
garść
rodzynek lub żurawiny
1. Przygotowujemy jabłka.
2. W misce miksujemy olej z jogurtem i cukrem. Z tego odlewamy
1 szklankę - będzie to nasz sos do polania ciasta później.
Do
reszty dodajemy jajka - miksujemy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia
oraz przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto, które następnie przelewamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Na wierzchu układamy rządkiem plastry jabłek, wciskając je
w ciasto do połowy.
Ciasto
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 35 min (do suchego patyczka!).
Moja forma do pieczenia ma 22 cm x 22 cm.
Upieczone
ciasto smarujemy z pomocą łyżki odłożonym wcześniej sosem jogurtowym i
posypujemy rodzynkami/żurawiną. Pieczemy jeszcze 3 minuty, po czym wyjmujemy z
piekarnika i odstawiamy, by ostygło.
Komentarze
Prześlij komentarz