Ciasto z jabłkami po turecku


Przepis na to ciasto pochodzi od pani z Turcji, Masmavi3Mutfakta, a samo ciasto jest niezwykle puchate i wilgotne dzięki jabłkom oraz śmietanie, którą je polewamy. To idealne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty, a robi się je szybko i prosto. 




1 szklanka=250ml

1 szklanka oleju słonecznikowego
1 szklanka jogurtu greckiego
1 szklanka cukru
4 jajka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki maki pszennej tortowej
szczypta soli

2-3 jabłka - obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone w plastry, skropione sokiem z cytryny, by nie ciemniało
garść rodzynek lub żurawiny

1. Przygotowujemy jabłka.

2. W misce miksujemy olej z jogurtem i cukrem. Z tego odlewamy 1 szklankę - będzie to nasz sos do polania ciasta później.
Do reszty dodajemy jajka - miksujemy. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto, które następnie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Na wierzchu układamy rządkiem plastry jabłek, wciskając je w ciasto do połowy.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.C przez 35 min (do suchego patyczka!). Moja forma do pieczenia ma 22 cm x 22 cm.
Upieczone ciasto smarujemy z pomocą łyżki odłożonym wcześniej sosem jogurtowym i posypujemy rodzynkami/żurawiną. Pieczemy jeszcze 3 minuty, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, by ostygło.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu