Lasagne z mięsem i pomidorami. Lazania.
Lasagne to ponoć jeden z
najstarszych typów makaronu. To także nazwa pysznego dania, które można
przygotować na różne sposoby: w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Danie to
wywodzi się z włoskiego regionu Emilia-Romagna, lecz jest obecne w całych
Włoszech, z uwzględnieniem różnych składników. Najczęściej przyjmuje się, że
samo słowo "lasagne' wywodzi się od greckiego słowa λάγανον (laganon),
oznaczającego ciasto pocięte w pasy. Dziś przedstawiam mięsną wersję lasagne.
Metoda przygotowania jest prosta: robimy dwa sosy: sos mięsno pomidorowy oraz
sos beszamelowy. Tymi sosami naprzemiennie przekładamy płaty ciasta
makaronowego. Lasagne najlepiej smakuje na ciepło, świetnie
też znosi odgrzewanie.
sos mięsno
pomidorowy:
500 g mięsa mielonego wołowego
1 duża cebula
1 puszka pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
szczypta pieprzu cayenne
sól i pierze czarny mielony do smaku
sos beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
250 ml mleka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól i czarny mielony pieprz do smaku
oraz:
1 kulka sera mozzarella
1 pomidor
makaron do lasagne
1. Sos mięsno-pomidorowy.
Na patelni podsmażamy obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym,
posiekanym czosnkiem. Dodajemy mielone mięso. Rozdzielamy je na małe grudki,
mieszamy z cebulą i smażymy, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy pomidory
z puszki wraz z zalewą oraz tymianek, oregano, bazylie, szczyptę pieprzu
cayenne (w zależności od preferowanej ostrości dania), sól i pieprz czarny
mielony do smaku. Całość dusimy, aż sos z pomidorów odparuje i całość stanie
się gęsta.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę (tzn.
nie rumienimy). cały czas mieszając, wlewamy mleko. Gotujemy, aż sos
zgęstnieje, doprawiamy go do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu - niektóre gatunki
wymagają wcześniejszego podgotowania, inne nie. Ja kupuję makaron lasange,
który tego nie wymaga.
- Dno naczynia, w którym będziemy piec lasagne smarujemy cienko sosem
beszamelowym (na moją wielkość naczynia używam ok. 1-2 łyżek sosu)
- Na tym układamy obok siebie płaty makaronu.
- Smarujemy je ponownie sosem beszamelowym.
W zależności od tego, ile nasza lasagne ma mieć warstw, odmierzamy taką
ilość sosu mięsnego. Ja podzieliłam mięso na 3 części. Ułożyłam pierwszą
warstwę mięsa. Dalej postępujemy podobnie:
- makaron
-beszamel
-mięso
-makaron
-beszamel
-mięso
- beszamel
Ostatnia warstwa to starta na tarce mozzarella.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 minut (aż
ser będzie rumiany). Na 10 minut przed końcem czasu pieczenia na lasagne
układamy dekoracyjnie bardzo cienko ukrojone plastry pomidora.
Piekłam w naczyniu wielkości ok. 22 cm x 22 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz