Lasagne z mięsem i pomidorami. Lazania.

Lasagne to ponoć jeden z najstarszych typów makaronu. To także nazwa pysznego dania, które można przygotować na różne sposoby: w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. Danie to wywodzi się z włoskiego regionu Emilia-Romagna, lecz jest obecne w całych Włoszech, z uwzględnieniem różnych składników. Najczęściej przyjmuje się, że samo słowo "lasagne' wywodzi się od greckiego słowa λάγανον (laganon), oznaczającego ciasto pocięte w pasy. Dziś przedstawiam mięsną wersję lasagne. Metoda przygotowania jest prosta: robimy dwa sosy: sos mięsno pomidorowy oraz sos beszamelowy. Tymi sosami naprzemiennie przekładamy płaty ciasta makaronowego. Lasagne najlepiej smakuje na ciepło, świetnie też znosi odgrzewanie.




sos mięsno pomidorowy:




500 g mięsa mielonego wołowego

1 duża cebula

1 puszka pomidorów w zalewie

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

szczypta pieprzu cayenne

sól i pierze czarny mielony do smaku




sos beszamel:

1 łyżka masła

1 łyżka mąki pszennej

250 ml mleka

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

sól i czarny mielony pieprz do smaku




oraz:

1 kulka sera mozzarella

1 pomidor

makaron do lasagne




1.  Sos mięsno-pomidorowy.


Na patelni podsmażamy obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym, posiekanym czosnkiem. Dodajemy mielone mięso. Rozdzielamy je na małe grudki, mieszamy z cebulą i smażymy, aż mięso przestanie być surowe. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą oraz tymianek, oregano, bazylie, szczyptę pieprzu cayenne (w zależności od preferowanej ostrości dania), sól i pieprz czarny mielony do smaku. Całość dusimy, aż sos z pomidorów odparuje i całość stanie się gęsta.


2. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy.


W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę (tzn. nie rumienimy). cały czas mieszając, wlewamy mleko. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy go do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.




3. Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu - niektóre gatunki wymagają wcześniejszego podgotowania, inne nie. Ja kupuję makaron lasange, który tego nie wymaga.




- Dno naczynia, w którym będziemy piec lasagne smarujemy cienko sosem beszamelowym (na moją wielkość naczynia używam ok. 1-2 łyżek sosu)

- Na tym układamy obok siebie płaty makaronu.

- Smarujemy je ponownie  sosem beszamelowym.


W zależności od tego, ile nasza lasagne ma mieć warstw, odmierzamy taką ilość sosu mięsnego. Ja podzieliłam mięso na 3 części. Ułożyłam pierwszą warstwę mięsa. Dalej postępujemy podobnie:


- makaron

-beszamel

-mięso

-makaron

-beszamel

-mięso

- beszamel


Ostatnia warstwa to starta na tarce mozzarella.



Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 30 minut (aż ser będzie rumiany). Na 10 minut przed końcem czasu pieczenia na lasagne układamy dekoracyjnie bardzo cienko ukrojone plastry pomidora.


Piekłam w naczyniu wielkości ok. 22 cm x 22 cm.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu