Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 19, 2020

Czerwona surówka BBQ z kapusty

Obraz
Łatwo odgadnąć, dlaczego surówka ta nosi nazwę "Czerwona". Barwę tę nadaje jej dressing zawierający keczup. Składniki potrzebne do jej przygotowania są niezwykle proste, lecz smak jest naprawdę świetny. Słodko-kwaśny, z lekką nutą pikanterii, idealnie nadaje się do wszystkich dań z grilla, jak również pieczonych mięs czy ryb. Surówka pochodzi ze stanu Północna Karolina w USA, gdzie jest naprawdę bardzo popularna. Przepis na podstawie ASouthernSoul .

Grillowany łosoś z bazyliowymi ziemniakami

Obraz
To danie to jeden ze smaków, jakie przywiozłam z tegorocznego urlopu (a przywiozłam ich sporo!). Miałam okazję jeść je w Edynburgu i już po pierwszym kęsie wiedziałam, że koniecznie chcę wprowadzić je na stałe do naszego jadłospisu. Jak to często bywa, siła tkwi w prostocie. Składników jest zaledwie kilka, a wszystkie smaki się idealnie uzupełniają. Prosto, szybko i pysznie.

Pieczona ryba chrzanowa. Łosoś chrzanowy

Obraz
Na dzisiejszym zdjęciu możecie zobaczyć łososia, ale ten przepis zagra równie dobrze z innymi rybami. Nadaje się tutaj każda ryba o białym, zwartym mięsa, jak na przykład dorsz czy sandacz - lub inna, którą lubicie. Będzie pysznie :)

Kremowa zupa ziemniaczana z białą kiełbasą i koperkiem

Obraz
Kremowa zupa ziemniaczana została wzbogacona dodatkiem białej kiełbasy. Wiosennego charakteru nadaje jej duża ilość świeżego koperku. Lekka lecz pożywna. Dobra na każda porę roku. Polecam.

Minestrone, włoska zupa warzywna

Obraz
W języku włoskim są trzy określenia odpowiadające polskiemu pojęciu "zupa": "zuppa" - używane w odniesieniu do rzadkich zup, typu pomidorowa, "minestra" - używane w przypadku gęściejszych zup (jak zupa warzywna) lub podawanych na pierwsze danie makaronów, oraz "minestrone", odnoszące się do bardzo gęstych i pożywnych zup i gulaszy. To ostatnie słowo zaczęło być używane również jako określenie konkretnej potrawy, czyli zupy minestrone. Sama nazwa wywodzi się zaś od słowa "minestrare", czyli "podawać". Można śmiało powiedzieć, że zupy warzywne istniały na terenach Włoch od zawsze. W czasach antycznych przygotowywano "pulte" - rodzaj orkiszowej owsianki z warzywami. Ok. II w.p.n.e., kiedy Rzym podbił wszystkie plemiona zamieszkujące na terenie Włoch, zaprzestano dodawania orkiszu do zup, zastępując go większą ilością świeżych warzyw. Na przestrzeni wieków zmieniały się zarówno upodobania jedzących, jaki dostępność sk

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu

Obraz
Jeśli piekliście kurczaka, gotowaliście rosół lub na przykład taką zupkę, jak zupa cytrynowa z kurczakiem i makaronem orzo , i zostało Wam mięso, poniższy sposób podpowie Wam, jak można je wykorzystać. Oczywiście, można zrobić odwrotnie: ugotować rosół aby mieć mięso. Gdy byłam dzieckiem, danie to było jedną ze sztandarowych pozycji na liście mojej Babci: najpierw rosół a potem smażony kurczak, tłuczone ziemniaki z koperkiem i mizeria. Prosto, smacznie, domowo. Danie to szczególnie kojarzy mi się z wakacyjnymi obiadami. Gdy za oknem świeci słońce, tak łatwo wyobrazić sobie, że się jest znów dzieckiem :)

Cytrynowa zupa z kurczaka z makaronem orzo i koperkiem

Obraz
Pyszna, delikatna i sycąca zupa, prosta w przygotowaniu. Nuta soku z cytryny nadaje jej wyjątkowego smaku a koperek czyni wyjątkowo aromatyczna i wiosenną propozycją - nawet na zimowe dni. Smacznej całości dopełnia makaron orzo, czyli w kształcie ziarenek ryżu. Dzięki niemu zupa jest gęsta i pożywna. Bardzo polecam - stała się moją ulubioną zupą typu rosołowego. Przepis wg Epicuriuos.com.

Skrzydełka w pesto

Obraz
Skrzydełka kurczaka to jedno z dań idealnych - możemy przygotować je na dziesiątki sposobów, i za każdym razem będziemy mieli inne danie. Dodatkowo, wywar, w którym się gotowały daje nam "gratis" bazę pod cały garnek dowolnej, smacznej zupy. Pysznie i ekonomicznie zarazem. Dzisiejsze skrzydełka pokryte są aromatycznym bazyliowym pesto. Spróbujcie koniecznie tego połączenia!

Yakitori, czyli szaszłyki z kurczaka po japońsku

Obraz
Yakitori to japońska potrawa z kilkusetletnią tradycją. To niezwykle popularny, niedrogi posiłek serwowany nie tylko w domach, ale i w  wyspecjalizowanych restauracjach izakaya (serwujących japońskie tapas) lub barach zwanych yakitori-ya, ale także w przenośnych grillach, na stoiskach ulicznych i przed świątyniami w czasie świąt i festiwali. Istnieje kilka rodzajów yakitori, a każda restauracja szczyci się posiadaniem własnej, wyjątkowej receptury na sos. Oto niektóre rodzaje tych szaszłyków:  momo – wyłącznie kawałki udek kurczaka; mune – wyłącznie kawałki piersi; tebasaki – skrzydełka; rebā – wyłącznie kurze wątróbki;   negima – kawałki kurczaka poprzedzielane porem bądź szczypiorkiem;   tsukune – klopsiki mięsne z mielonego kurczaka, jajka, warzyw i przypraw. Przepis na podstawie JustOneCookbook i PanningTheGlobe . 

Smażone kluseczki naleśnikowe z serkiem waniliowym

Obraz
Z jednej strony, przepis ten jest pomysłem na wykorzystanie naleśników, które pozostały nam z wcześniej przygotowywanego dania. Z drugiej - danie to jest samo w sobie na tyle fajne, że warto poświęcić kilka chwil i usmażyć do niego kilka naleśników. Znakomicie sprawdzi się jako kolacja lub lekki obiad* dla dzieci i dla dorosłych.

Gnocchi lub kopytka z cukinią, pomidorem i fetą

Obraz
Pysznie, i jak prosto. Wystarczy kilka składników, by wyczarować smaczny, zdrowy, kolorowy obiad. Jeśli nie macie gnocchi, użyjcie kopytek ziemniaczanych. Będzie równie smacznie. Ten przepis nadaje się także świetnie do wykorzystania kopytek, które pozostały z obiadu. Raz-dwa-trzy! Choć za oknem nie ma jeszcze wiosny, możemy ją mieć na talerzu! :) Przepis na podstawie Lecker.de .

Biała kiełbasa z fasolą - gulasz w stylu meksykańskim

Obraz
Zimno? Ponuro? Potrzebujecie czegoś pysznego na rozgrzewkę? Jeśli tak, to polecam bardzo smaczne i szybkie do przygotowanie danie, idealne, gdy wracamy zmęczeni wieczorem do domu. (Na podstawie Bistro 4/2011)

Kiełbasa z warzywami

Obraz
Jeśli cierpicie na permanentny brak czasu, lub jesteście na tyle głodni lub zmęczeni,że nie ma mowy o przygotowywaniu pracochłonnego dania, ten przepis z Oregano Blog może się Wam przydać: smakuje świetnie zarówno z ziemniakami, jak i z pieczywem, i może stanowić tak obiad, jak i pożywną kolację.

Śmietankowy ryż z gruszkami

Obraz
Skoro lubimy ryż z jabłkami, warto również spróbować połączenia go z innymi owocami. Pyszny i szybki obiad, kuszący chrupkimi gruszkami i aromatycznym cynamonem wart jest Waszej uwagi.

Kasza gryczana z makaronem po żydowsku, Varnishkes

Obraz
Kasza gryczana jest wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mies oraz warzyw. Przygotowana w ten sposób jest niezwykle smaczna i sypka, a dzięki dodatkowi makaronu wygląda bardzo dekoracyjnie na stole. Bardzo polecam tę metodę. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.

Ryż po indyjsku z warzywami i omletem

Obraz
Sporo osób uważa przepisy indyjskie za pracochłonne: zupełnie niesłusznie. Wpływ ma na to zazwyczaj długa lista przypraw, i składników, jakie trzeba dodać do dania. Tu jest prosto. Prosto i pysznie. W ten sposób przygotowany ryż może być samodzielnym posiłkiem, ponieważ jest bardzo sycący, dzięki dodaniu omletu. W Indiach duża cześć ludności to wegetarianie. Jajka stanową bardzo popularny dodatek do różnych potraw, zwiększając ich wartości odżywcze. Taki ryż wspaniale smakuje podany z kleksem jogurtu  naturalnego. Może też oczywiście stanowić dodatek do dowolnego dania mięsnego, rybnego czy warzywnego.  

Jak przechowywać cytryny

Obraz
Cytryny przechowywane poza lodówką szybko obsychają - ich skórka twardnieje, a miąższ staje się mniej soczysty. Cytryny przechowywane w lodówce przetrwają troszkę dłużej.

Smażone banany po chińsku

Obraz
Jeśli lubicie dania pyszne i szybkie (kto nie lubi?!), spróbujcie tych bananów na gorąco. Miękkie, słodkie wnętrze stanowi tu bardzo przyjemny kontrast z chrupiącą panierką, a przygotowanie dania zajmuje zaledwie kilka minut. Pyszne na śniadanie/kolację, lub jako deser czy szybka słodka przekąska. Żródło przepisu . Polecam także banany w cieście - również po chińsku -klik.

Jajka z majonezem bazyliowym i łososiem

Obraz
Jeśli poszukujecie łatwej w wykonaniu a jednocześnie smacznej i efektownej przekąski (np. na imprezę sylwestrową), polecam jajka w majonezie bazyliowym z wędzonym łososiem. Można podać je na półmisku, ale jeszcze lepiej będą wyglądały  w oddzielnych szklaneczkach (nadają się do tego także jednorazowe plastikowe szklaneczki).

Jak z łatwością obrać jajka na twardo

Obraz
Czasami wyjątkowo nam zależy, by jajka na twardo obrały się ładnie - kiedy chcemy podać je z majonezem lub dodać do zupy - np. żurku czy szczawiowej. Jeśli robimy pastę do pieczywa, "uroda" jajka nie ma tak dużego znaczenia, ale przecież nawet wtedy nie chcemy się namęczyć z obieraniem opornej skorupki, która wcale nie chce odejść. Jest jednak na to prosty sposób. Odkąd go stosuję, nie mam problemu z obieraniem jajek - obierają się szybko, łatwo i są gładkie.

Majonez bazyliowy do ryb i drobiu

Obraz
Często daniu przyda się coś, co podkreśli jego smak. Ciekawym dodatkiem do ryb lub pieczonego kurczaka czy indyka jest majonez bazyliowy. Przyda się on również do wędlin lub świetnie uzupełni smak steków. Nawet zwykłe jajka z majonezem mogą dzięki niemu stać się nową potrawą. Jego ładny zielony kolor, który zawdzięcza szpinakowi, będzie miłą ozdobą stołu.

Oliwki z pomidorami

Obraz
Interesująca przekąska lub przystawka - jak się okazuje, oliwki są dobre również na ciepło. Po podduszeniu z aromatycznymi przyprawami i pomidorem stanowią ciekawą propozycję w hiszpańsko - portugalskim stylu. Przepis inspirowany CookindAndCooking .

Dip serowy do nachos, krakersów i warzyw

Obraz
Dip serowy świetnie sprawdzi się podczas spotkań towarzyskich, na których chcemy podać również nachos, krakersy czy chipsy. Można w nim maczać także kawałki tortilli czy chlebków pita, świeże warzywa, czy nawet użyć go do przygotowania kanapek. Prosty w wykonaniu, wyrazisty w smaku.

Formowanie bochenka chleba

Obraz
Często w przepisach na chleb używa się zwrotu "uformować bochenek". Dziś zatem przedstawię jeden z najprostszych sposobów formowania. Za jego pomocą uzyskamy chleb o tradycyjnej, owalnej formie. W ten sposób możemy także formować małe, podłużne bułeczki.

Jak formować bułeczki?

Obraz
Bez względu na to, czy pieczemy słodkie bułeczki, czy wytrawne, jeśli chcemy nadać im równomierny, okrągły kształt, metoda postępowania jest ta sama. Ciasto dzielimy na kawałki o równej wielkości. Możemy to zrobić „na oko”, dzieląc całość np. na 4 równe części, a potem każdy kawałek na kolejne 3 jednakowe części, lub posłużyć się wagą kuchenną.

Bellini

Obraz
Bellini to znany włoski koktajl alkoholowy, który został wymyślony przez Giuseppe Cipriani w 1948 roku w Wenecji. Drink ten podawano w Harry's Bar , którego Cipriani był właścicielem. Wśród sławnych klientów baru wymienić można Ernesta Hemingwaya, Charliego Chaplina, Alfreda Hitchcocka czy Arystotelesa Onassisa. Napój otrzymał swą nazwę na cześć Giuseppe Belliniego , włoskiego malarza renesansowego, pochodzącego z Wenecji. Początkowo drink podawany był z odrobiną soku malinowego lub wiśniowego, co nadawało mu lekko różową barwę, obecnie jednak ten dodatek porzucono. Spróbujcie koniecznie, ponieważ połączenie smaków jest naprawdę udane, a drink ma lekki, letni charakter.

Drink Ojciec Chrzestny. The Godfather Coctail.

Obraz
The Godfather, czyli Ojciec Chrzestny, to prosty lecz bardzo smaczny koktajl, w którym harmonijnie uzupełniają się smaki whisky i amaretto. Jak w przypadku większości drinków, jego pochodzenie nie jest jasne. Niektórzy twierdzą , że lubił go pijać Marlon Brando, odtwórca tytułowego Ojca Chrzestnego w filmie na podstawie książki Mario Puzo. Czy tak było? Nie wiadomo. Myślę, jednak, że nazwa bardzo pasuje do tego drinka, mamy bowiem włoskie amaretto, do którego nasz prawdziwy bądź fikcyjny "ojciec chrzestny" czułby niewątpliwie sentyment, oraz whisky, czyli trunek popularny w USA, czyli miejscu, gdzie żył i prowadził swe "interesy". Do mnie ten obraz przemawia. :) Koktajl tradycyjnie podawany jest z lodem. Słodycz amaretto umiejętnie łagodzi lekką ostrość whisky, lecz nie dajcie się zwieść niewinnej minie naszego mafioso ...

Sultan kofte. Tureckie klopsiki Sułtana.

Obraz
Trudno zliczyć, ile jest rodzajów kofte w Turcji. Dzisiejszy przepis, czyli Kofte Sułtana, zawiera nietypową jak na Turcję przyprawę, czyli bazylię. Dodatkowo, zamiast np. bułki tartej, używamy tutaj semoliny. Całość, jak zawsze w przypadku kofte, jest bardzo smacznym połączeniem. Przepis na podstawie SesonalCookInTurkey .

Klopsiki z bazyliowym pesto

Obraz
Dziś zielone bazyliowe pesto odegra rolę dodatku do klopsików. Smacznie, prosto i szybko. Czy Wam także Pesto kojarzy się ze słońcem i ciepłą pogodą? :)