Biała kiełbasa z fasolą - gulasz w stylu meksykańskim


Zimno? Ponuro? Potrzebujecie czegoś pysznego na rozgrzewkę? Jeśli tak, to polecam bardzo smaczne i szybkie do przygotowanie danie, idealne, gdy wracamy zmęczeni wieczorem do domu. (Na podstawie Bistro 4/2011)


4 kawałki białej kiełbasy, ok 400 g
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sól i czarny pieprz do smaku

ew.1 łyżeczka mąki pszennej

olej

Kiełbasę pokroić w plastry i zrumienić na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną i pokrojoną w półplasterki cebulą.

Dodać zioła prowansalskie i paprykę, po czym od razu dodać odsączoną z zalewy fasole i wymieszać. Dodać pomidory wraz z zalewą.

Zagotować. Jeśli sosu jest dużo, można zagęścić go łyżeczką mąki pszennej, rozmieszane w kilku łyżkach wody.

Chwilę gotować razem, by smaki się połączyły, po czym doprawić solą i pieprzem. Aby smak było ostrzejszy, dodać szczyptę pieprzu cayenne.

Można udekorować kleksem śmietany. Podawać ze świeżym pieczywem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu