Biała kiełbasa z fasolą - gulasz w stylu meksykańskim
Zimno? Ponuro? Potrzebujecie czegoś pysznego na
rozgrzewkę? Jeśli tak, to polecam bardzo smaczne i szybkie do przygotowanie
danie, idealne, gdy wracamy zmęczeni wieczorem do domu. (Na podstawie Bistro
4/2011)
4 kawałki białej kiełbasy, ok 400 g
1 cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów pelati
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne
sól i czarny pieprz do smaku
ew.1 łyżeczka mąki pszennej
olej
Kiełbasę pokroić w plastry i zrumienić na niewielkiej
ilości oleju wraz z obraną i pokrojoną w półplasterki cebulą.
Dodać zioła prowansalskie i paprykę, po czym od razu
dodać odsączoną z zalewy fasole i wymieszać. Dodać pomidory wraz z zalewą.
Zagotować. Jeśli sosu jest dużo, można zagęścić go
łyżeczką mąki pszennej, rozmieszane w kilku łyżkach wody.
Chwilę gotować razem, by smaki się połączyły, po czym
doprawić solą i pieprzem. Aby smak było ostrzejszy, dodać szczyptę pieprzu
cayenne.
Można udekorować kleksem śmietany. Podawać ze świeżym
pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz