Chleb z czarnuszką i chrupiącą skórką
Lekki, puszysty chleb w typie tureckim, któremu wyjątkowego charakteru nadają pełne orientalnego smaku ziarenka czarnuszki. 1,5 szklanki cieplej wody (nie gorącej, ponieważ zniszczy to drożdże) 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1/4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 3-3,5 szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki nasion czarnuszki 1 białko jajka 1. Mieszamy w ciepłej wodzie drożdże z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając ciasto (np. metalową rózgą kuchenną), do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Pozostawiamy na ok. 20 minut, by drożdże "ruszyły". W tym czasie podprażamy krótko na suchej patelni nasiona czarnuszki. 2. Następnie dodajemy sól oraz 1 łyżeczkę nasion do zaczynu. Stopniowo dodając resztę mąki, wyrabiamy, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowa