Posty

Wyświetlanie postów z maja 10, 2020

Chleb z czarnuszką i chrupiącą skórką

Obraz
Lekki, puszysty chleb w typie tureckim, któremu wyjątkowego charakteru nadają pełne orientalnego smaku ziarenka czarnuszki. 1,5 szklanki cieplej wody (nie gorącej, ponieważ zniszczy to drożdże) 1 opakowanie drożdży instant (7g) 1/4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 3-3,5 szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki nasion czarnuszki 1 białko jajka 1.  Mieszamy w ciepłej wodzie drożdże z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając ciasto (np. metalową rózgą kuchenną), do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Pozostawiamy na ok. 20 minut, by drożdże "ruszyły". W tym czasie podprażamy krótko na suchej patelni nasiona czarnuszki. 2. Następnie dodajemy sól oraz 1 łyżeczkę nasion do zaczynu. Stopniowo dodając resztę mąki, wyrabiamy, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowa

Gulasz węgierski

Obraz
Słowo "gulasz" na kilka znaczeń w  świecie kulinarnym. Zależy to od tego, w którym kraju się znajdujemy. Będąc na Węgrzech mamy węgierską zupę gulaszową oraz węgierskie danie gulaszowe, pörkölt . Mamy również bohatera dzisiejszego wpisu, czyli paprykarz. W Polsce natomiast gulaszem możemy nazwać wiele różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, których przygotowanie polega na powolnym duszeniu składników w sosie.  Pamiętajmy jednak, że zamawiając w węgierskiej restauracji gulyásleves otrzymamy pyszną zupę w kociołku lub głębokim talerzu . Chcąc zaś zjeść to, co w Polsce uważa się za gulasz, musimy poprosić o pörkölt . Przepis na podstawie Hungarian Cuisine wyd. Merhavia Kiadó.  

Japońskie Spaghetti Napolitan

Obraz
To spaghetti więcej wspólnego ma z Tokio, niż z Neapolem. Nie jest to bowiem włoska potrawa, lecz japońska odpowiedź na włoskie spaghetti, czyli przykład yoshoku - kuchni japońskiej w stylu zachodnim. Japończycy nie żywią się wyłącznie sushi :) - jest wiele pysznych, domowych potraw w stylu yoshoku, które podawane są zarówno w domach, jak i w restauracjach czy stołówkach szkolnych. Nam potrawy te bardzo przypadły do gustu.

Jajka na twardo z curry

Obraz
Jajka należą do jednej z najbardziej popularnych grup żywnościowych w Indiach, stanowiąc tanie i pożywne uzupełnienie potraw mięsnych, bądź ich alternatywę dla wegetarian.  Bardzo popularne jest podawanie jajek smażonych do ryżu, jak również podawanie jajek ugotowanych na twardo z sosami, w postaci pożywnego curry (klik – przepis). Co ciekawe, jajka na twardo często obsmaża się na maśle, co dodaje im smaku. Dzisiejszy przepis to popularna restauracyjna przekąska. Jajka na twardo podsmażone z cebula i przyprawami znakomicie sprawdza się jako śniadanie lub kolacja, jeśli podamy je z pieczywem lub chlebkiem typu pita i gęstym jogurtem naturalnym. Danie proste, pyszne, domowe, o minimalnej ilości składników.  Podane z ryżem i warzywami mogą być daniem obiadowym. Przepis na podstawie SaffronTrail .

Makaron z jabłkami i cynamonem

Obraz
Połączenie makaronu z jabłkami i cynamonem daje naprawdę przepyszny rezultat. Jeśli lubicie  kluski z truskawkami lub jagodami, to danie jest zdecydowanie dla Was. Bardzo polecam.

Makaron z sosem Alfredo i salami

Obraz
Klasyczny sos Alfredo wg książki "Ultimate Cookery Italian" wyd. Parragon Books urozmaiciłam dodatkiem salami. Jest to naprawdę smaczne połączenie, a sam makaron możemy przygotować zaledwie w kilka chwil.

Domowy makaron

Obraz
Kiedy sięgnę pamięcią wstecz, widzę moją babcię, stojącą przy stolnicy, wałkującą cieniutko ciasto na makaron. Z ciasta powstawało kilka dużych placków, które następnie babcia kroiła. Pamiętam, jak siedzę przy stole, na którym leżała stolnica i obserwuję: najpierw babcia szybko przeciągała nożem przez ciasto, dzieląc je na paski. Potem układała paski jeden na drugim, i zaczynała się prawdziwa magia: ciach, ciach, ciach! - błyskawiczne ruchy noża. Babcia szybko, bez patrzenia na palce, bez wahania, kroiła makaron w drobne nitki, każdą jednakowej grubości. Potem delikatnymi ruchami babcia przesypywała makaron przez palce, by nitki się ładnie rozdzieliły. Część była gotowana od razu, a resztę babcia suszyła. Wówczas nie jadało się w Polsce spaghetti. Makaron, który przygotowywała babcia, służył najczęściej do zup, stąd sposób krojenia go w cienkie nitki. Minęły długie lata, zanim babcia dała się przekonać do kupnych makaronów i zaczęła sobie za ich pomocą ułatwiać życie. Jednak było wiad

Domowa pasta tahini / pasta sezamowa

Obraz
Tahini to pasta sezamowa, wywodząca się z krajów arabskich. Ten przepis był dla mnie olśnieniem - okazuje się, że często trudno dostępna i dość kosztowną pastą tahini można zrobić samemu. I to nie dość, ze banalnie łatwo, a jeszcze dosłownie w kilka minut! Szybko, prosto i zdrowo. Pasty tahini nie je się samej, lecz jest ona koniecznym dodatkiem do zrobienia hummusu, baba ghanoush czy te ż innego rodzaju dipów i sosów. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Warto mieć ją w swoim repertuarze przepisów, tym bardziej, że jest niezwykle trwała - w lodówce możemy ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepis wg. Jessica in the Kitchen .

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Obraz
Bardzo prosto i bardzo smacznie. Przy tym, nie potrzebujemy szukać baru z "chińszczyzną". Orientalny posiłek możemy przygotować w kilka chwil u siebie w domu. Wystarczy kurczak, trochę warzyw i pyszny domowy sos.

Curry z ciecierzycy

Obraz
Curry z ciecierzycy to jeden a klasyków kuchni indyjskiej, podawany zarówno jako samodzielne danie, np. z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita, jak również dodatek do wielu innych potraw, mięsnych, rybnych czy wegetariańskich. To pyszne i pożywne danie już w kilka chwil może zagościć na naszym stole i przenieść nas w aromatyczną krainę orientu.

Palak Paneer, czyli szpinak po indyjsku

Obraz
Palak Paneer to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. „Palak” to szpinak, a „paneer” to rodzaj sera, w smaku zbliżonego do mozzarelli. Danie wyśmienicie smakuje podane zarówno z ryżem, jak i z pieczywem typu roti czy naan (ew. chlebek typu pita). Może być również dodatkiem do wszelkich innych potraw z mięsa, drobiu, ryb czy warzyw. Ponieważ trudno jest w Polsce kupić indyjski paneer, a nawet, jeśli jest to możliwe, jest to trudne i kosztowne, można w zastępstwie użyć sera mozzarella, który jest zbliżony w smaku. Ważne jedynie, by nie dorzucić mozzarelli do zbyt gorącego dania, by się nie rozpuściła.  Przepis na podstawie CookRepublic , CookWithManali i EdibleGarden .

Bakłażan z sosem pomidorowym

Obraz
Bakłażan z sosem pomidorowym to popularne danie kuchni tureckiej. Może być podawany jako dodatek do obiadu lub przystawka do wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej.