Palak Paneer, czyli szpinak po indyjsku
Palak Paneer to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. „Palak”
to szpinak, a „paneer” to rodzaj sera, w smaku zbliżonego do mozzarelli. Danie
wyśmienicie smakuje podane zarówno z ryżem, jak i z pieczywem typu roti czy
naan (ew. chlebek typu pita). Może być również dodatkiem do wszelkich innych
potraw z mięsa, drobiu, ryb czy warzyw. Ponieważ trudno jest w Polsce kupić
indyjski paneer, a nawet, jeśli jest to możliwe, jest to trudne i kosztowne,
można w zastępstwie użyć sera mozzarella, który jest zbliżony w smaku. Ważne
jedynie, by nie dorzucić mozzarelli do zbyt gorącego dania, by się nie
rozpuściła. Przepis na podstawie CookRepublic, CookWithManali i EdibleGarden.
1 cebula – obrana , drobno posiekana
3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane
Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany
½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki przyprawy garam masala
½ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki chili (ostrość do smaku)
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta kurkumy
1 pomidor – pokrojony w drobna kostkę
200 g szpinaku – bez twardych ogonków
¼ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie
kwaśnej śmietany)
2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego
Sól do smaku
Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła
1 kulka sera mozzarella – pokrojonego w 1cm kostkę
1. Zaczynamy od blanszowania szpinaku, by zachował w daniu swój
kolor. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy się zagotuje, wrzucamy
szpinak i mieszamy. Gotujemy 1 minutę, po czym odlewamy na sicie. Blanszowany
szpinak umieszczamy w misce z zimną wodą, by przerwać proces gotowania.
Następnie ponownie dobrze go odcedzamy (odciskając). Połowę szpinaku ucieramy
blenderem. Drugą połowę pozostawiamy w całości, by danie miało bardziej
wyrazistą strukturę (w każdym razie, ja tak lubię. Możecie naturalnie całość
utrzeć na puree).
2. Na patelni, na oleju z masłem, podsmażamy cebulę z czosnkiem i
imbirem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy. Mieszamy, po czym
dodajemy pokrojonego pomidora i szpinak. Wlewamy śmietankę, zmniejszamy płomień
i dusimy potrawę pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i
dodajemy jogurt i doprawiamy danie do smaku solą.
3. Przed samym podaniem dodajemy do szpinaku ser (by się wcześniej
nie zaczął rozpuszczać pod wpływem temperatury) i mieszamy.
Komentarze
Prześlij komentarz