Palak Paneer, czyli szpinak po indyjsku


Palak Paneer to bardzo popularne danie kuchni indyjskiej. „Palak” to szpinak, a „paneer” to rodzaj sera, w smaku zbliżonego do mozzarelli. Danie wyśmienicie smakuje podane zarówno z ryżem, jak i z pieczywem typu roti czy naan (ew. chlebek typu pita). Może być również dodatkiem do wszelkich innych potraw z mięsa, drobiu, ryb czy warzyw. Ponieważ trudno jest w Polsce kupić indyjski paneer, a nawet, jeśli jest to możliwe, jest to trudne i kosztowne, można w zastępstwie użyć sera mozzarella, który jest zbliżony w smaku. Ważne jedynie, by nie dorzucić mozzarelli do zbyt gorącego dania, by się nie rozpuściła.  Przepis na podstawie CookRepublic, CookWithManali i EdibleGarden.




1 cebula – obrana , drobno posiekana
3 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane
Kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobno posiekany
½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki przyprawy garam masala
½ łyżeczki mielonej kolendry
¼ łyżeczki chili (ostrość do smaku)
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta kurkumy
1 pomidor – pokrojony w drobna kostkę
200 g szpinaku – bez twardych ogonków
¼ szklanki śmietanki UHT 12% (tzw. „słodkiej” śmietanki, nie kwaśnej śmietany)
2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego
Sól do smaku
Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła
1 kulka sera mozzarella – pokrojonego w 1cm kostkę

1. Zaczynamy od blanszowania szpinaku, by zachował w daniu swój kolor. W garnku gotujemy wodę z łyżeczką soli. Gdy się zagotuje, wrzucamy szpinak i mieszamy. Gotujemy 1 minutę, po czym odlewamy na sicie. Blanszowany szpinak umieszczamy w misce z zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Następnie ponownie dobrze go odcedzamy (odciskając). Połowę szpinaku ucieramy blenderem. Drugą połowę pozostawiamy w całości, by danie miało bardziej wyrazistą strukturę (w każdym razie, ja tak lubię. Możecie naturalnie całość utrzeć na puree).

2. Na patelni, na oleju z masłem, podsmażamy cebulę z czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie rumiana, dodajemy przyprawy. Mieszamy, po czym dodajemy pokrojonego pomidora i szpinak. Wlewamy śmietankę, zmniejszamy płomień i dusimy potrawę pod przykryciem ok. 10 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy jogurt i doprawiamy danie do smaku solą.

3. Przed samym podaniem dodajemy do szpinaku ser (by się wcześniej nie zaczął rozpuszczać pod wpływem temperatury) i mieszamy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu