Makaron z jabłkami i cynamonem

Połączenie makaronu z jabłkami i cynamonem daje naprawdę przepyszny rezultat. Jeśli lubicie  kluski z truskawkami lub jagodami, to danie jest zdecydowanie dla Was. Bardzo polecam.

na 2 osoby
250 g makaronu (świderki, kokardki, krótkie rurki, etc.)

4 jabłka (+2 łyżki cukru i 1 łyżka soku z cytryny, woda)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła

Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić.

W międzyczasie obrać jabłka i pozbawić je gniazd nasiennych. Pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka i nalać tyle wody, by przykryła jabłka. Dodać cukier i sok z cytryny, gotować kilka minut, aż jabłka zmiękną.

Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło. Dodać cukier i cynamon, szybko wymieszać. Dodać makaron i smażyć całość kilka chwil, mieszając dokładnie. Dodać odcedzone, podgotowane jabłka. Ew. dosłodzić całość do smaku lub dodać więcej cynamonu.

Podawać gorące, np. ze słodką śmietanką lub sosem waniliowym. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu