Makaron z jabłkami i cynamonem
Połączenie makaronu z jabłkami i cynamonem daje
naprawdę przepyszny rezultat. Jeśli lubicie kluski z truskawkami lub
jagodami, to danie jest zdecydowanie dla Was. Bardzo polecam.
250 g makaronu (świderki, kokardki, krótkie rurki, etc.)
4 jabłka (+2 łyżki cukru i 1 łyżka soku z cytryny, woda)
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić.
W międzyczasie obrać jabłka i pozbawić je gniazd nasiennych. Pokroić w dużą
kostkę. Przełożyć do garnka i nalać tyle wody, by przykryła jabłka. Dodać
cukier i sok z cytryny, gotować kilka minut, aż jabłka zmiękną.
Na dużej patelni lub w woku rozpuścić masło. Dodać cukier i cynamon, szybko
wymieszać. Dodać makaron i smażyć całość kilka chwil, mieszając dokładnie.
Dodać odcedzone, podgotowane jabłka. Ew. dosłodzić całość do smaku lub dodać
więcej cynamonu.
Podawać gorące, np. ze słodką śmietanką lub sosem waniliowym.
Komentarze
Prześlij komentarz