Kurczak w sosie słodko kwaśnym
Bardzo
prosto i bardzo smacznie. Przy tym, nie potrzebujemy szukać baru z
"chińszczyzną". Orientalny posiłek możemy przygotować w kilka chwil u
siebie w domu. Wystarczy kurczak, trochę warzyw i pyszny domowy sos.
1 duża pierś kurczaka (lub 2 mniejsze filety)
1 duża pierś kurczaka (lub 2 mniejsze filety)
1
białko jajka
1
łyżeczka octu ryżowego (ew. octu jabłkowego)
1
łyżk1 oleju
1/2
łyżeczki soli
1/2
łyżki mąki ziemniaczanej
olej
do smażenia
warzywa:
4
plastry ananasa - pokrojone w małe kawałki
2
duże cebule - obrane, grubo pokrojone
1
ząbek czosnku - obrany, posiekany
½
czerwonej papryki – pokrojonej w drobniutką kostkę
2
plastry ananasa z puszki – pokrojonego w drobniutką kostkę
1
szklanka soku ananasowego (świeżego soku z butelki lub soku z kartonu. Nie
chodzi tutaj o słodki syrop, w którym pływają ananasy w puszcze)
¾
szklanki brązowego cukru
1/3
szklanki białego octu winnego
2
łyżki sosu sojowego
Szczypta
chili
Zagęszczenie:
1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszany w 2 łyżkach wody
1. Najpierw przygotowujemy sos: wszystkie
składniki, oprócz zagęszczenia, umieszczamy w rondlu/garnku. Gotujemy 3-5
minut, po czym wlewamy zagęszczenie. Gotujemy jeszcze minutę. Gotowy sos można
przelać do słoika i zawekować lub po ostudzeniu przechowywać przez kilka dni w
lodówce. Sos można zrobić dużo wcześniej przed przygotowaniem dania. wówczas
zaczynamy od razu od pkt. 2.
2. Białko mieszamy energicznie z olejem,
octem, solą i mąką ziemniaczaną.
Dodajemy
pokrojone drobno filety kurczaka, mieszamy, by każdy kawałek mięsa był pokryty
marynatą. Mięso marynujemy 15 minut (do 30 minut).
Po
tym czasie odlewamy nadmiar marynaty (lub odcedzamy kurczaka na sicie) i
oprószamy mięso odrobiną mąki ziemniaczanej, a następnie obsmażamy wraz z
cebulą i czosnkiem w woku lub dużej patelni na niewielkiej ilości dobrze
rozgrzanego oleju cały czas mieszając. Gdy mięso przestanie być surowe a cebula
zrobi się szklista, dodajemy kawałki ananasa oraz dowolną ilość sosu. Smażymy,
mieszając, jeszcze 2-3 minuty, by smaki się połączyły.
Podajemy
z ryżem.
* Ponieważ keczup ma wpływ na smak sosu,
użyjcie produktu dobrej jakości, takiego, który lubicie najbardziej i odpowiada
Wam smakiem. Kolor keczupu nada również kolor sosowi. Jeśli chcecie, by sos
miał restauracyjny, intensywnie czerwony kolor, można dodać odrobinę czerwonego
barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam dodatkowych barwników. Tutaj znajdziecie
przepis, jak zrobić pyszny domowy keczup (klik).
Komentarze
Prześlij komentarz