Gulasz węgierski
Słowo "gulasz" na kilka znaczeń w świecie
kulinarnym. Zależy to od tego, w którym kraju się znajdujemy. Będąc na Węgrzech
mamy węgierską zupę gulaszową oraz
węgierskie danie gulaszowe, pörkölt. Mamy również
bohatera dzisiejszego wpisu, czyli paprykarz. W Polsce natomiast gulaszem
możemy nazwać wiele różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, których
przygotowanie polega na powolnym duszeniu składników w sosie. Pamiętajmy jednak, że
zamawiając w węgierskiej restauracji gulyásleves otrzymamy pyszną zupę w
kociołku lub głębokim talerzu. Chcąc
zaś zjeść to, co w Polsce uważa się za gulasz, musimy poprosić o pörkölt. Przepis na podstawie
Hungarian Cuisine wyd. Merhavia Kiadó.
500 g mięsa wołowego – pokrojonego w kostkę, oprószonego mąką pszenną
2
duże cebule – obrane, posiekane
1
ząbek czosnku – obrany, posiekany
2
łyżki słodkiej papryki
Ew.
ostra papryka – do smaku
1
duża papryka czerwona – pozbawiona gniazd nasiennych, posiekana w kostkę
½
szklanki białego wina
2
szklani bulionu warzywnego
1
łyżka majeranku
½
łyżeczki kminku
Sól i
świeżo zmielony czarny pierz – do smaku
1-2
łyżki kwaśnej śmietany
Olej
do smażenia
1. W garnku, w którym będziemy gotować
gulasz, na rozgrzanym oleju obsmażamy partiami oprószone mąką mięso. Ważne, by
nie wkładać za dużo mięsa na raz, ponieważ wówczas puści sok, i zamiast smażyć
będzie się dusić.
2. Usmażone mięso wyjmujemy z garnka. Następnie
smażymy cebulę z czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy paprykę w
proszku (słodką i ew. ostrą), mieszamy i od razu wlewamy wino. Dodajemy
podsmażone mięso, posiekaną paprykę, przyprawy i bulion.
3. Zmniejszamy płomień do minimum,
przykrywamy garnek i dusimy gulasz na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, do
miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy śmietanę* i doprawiamy do smaku solą i
pierzem.
4. Śmietanę przed dodaniem hartujemy, by
się nie zwarzyła, to znaczy odlewamy do miseczki trochę sosu z gulaszu i do
niego dodajemy śmietanę. Mieszamy i wlewamy do garnka.
Gulasz
podajemy z ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Pysznym dodatkiem jest
kleks kwaśnej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz