Makaron z sosem Alfredo i salami
Klasyczny sos Alfredo wg książki "Ultimate Cookery
Italian" wyd. Parragon Books urozmaiciłam dodatkiem salami. Jest to
naprawdę smaczne połączenie, a sam makaron możemy przygotować zaledwie w kilka
chwil.
15 plastrów salami
1 łyżka masła
200 g gęstej śmietany
4 łyżki startego drobno parmezanu
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony biały pierz do smaku
ew. parmezan do posypania
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Każdy z plastrów salami przekroić na pół. W dużej, głębokiej patelni na małym ogniu rozpuścić masło, lekko podsmażyć salami. Uważać, by masło się nie przypaliło. Dodać śmietanę. Chwilę gotować całość razem, aż sos zgęstnieje. Dodać parmezan, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Wymieszać.
3.Do sosu na patelni dodać ugotowany, odcedzony makaron, dokładnie wymieszać. Podawać gorący, posypany dodatkowym parmezanem.
1 łyżka masła
200 g gęstej śmietany
4 łyżki startego drobno parmezanu
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony biały pierz do smaku
ew. parmezan do posypania
1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Każdy z plastrów salami przekroić na pół. W dużej, głębokiej patelni na małym ogniu rozpuścić masło, lekko podsmażyć salami. Uważać, by masło się nie przypaliło. Dodać śmietanę. Chwilę gotować całość razem, aż sos zgęstnieje. Dodać parmezan, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Wymieszać.
3.Do sosu na patelni dodać ugotowany, odcedzony makaron, dokładnie wymieszać. Podawać gorący, posypany dodatkowym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz