Makaron z sosem Alfredo i salami


Klasyczny sos Alfredo wg książki "Ultimate Cookery Italian" wyd. Parragon Books urozmaiciłam dodatkiem salami. Jest to naprawdę smaczne połączenie, a sam makaron możemy przygotować zaledwie w kilka chwil.


250 g dowolnego makaronu - fettuccine, tagliatelle, spaghetti, etc. (użyłam domowego fettuccine)

15 plastrów salami
1 łyżka masła
200 g gęstej śmietany
4 łyżki startego drobno parmezanu
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól i świeżo zmielony biały pierz do smaku

ew. parmezan do posypania


1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Każdy z plastrów salami przekroić na pół. W dużej, głębokiej patelni na małym ogniu rozpuścić masło, lekko podsmażyć salami. Uważać, by masło się nie przypaliło. Dodać śmietanę. Chwilę gotować całość razem, aż sos zgęstnieje. Dodać parmezan, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Wymieszać.

3.Do sosu na patelni dodać ugotowany, odcedzony makaron, dokładnie wymieszać. Podawać gorący, posypany dodatkowym parmezanem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu