Japońskie Spaghetti Napolitan
To spaghetti więcej
wspólnego ma z Tokio, niż z Neapolem. Nie jest to bowiem włoska potrawa, lecz
japońska odpowiedź na włoskie spaghetti, czyli przykład yoshoku - kuchni
japońskiej w stylu zachodnim. Japończycy nie żywią się wyłącznie sushi :) -
jest wiele pysznych, domowych potraw w stylu yoshoku, które podawane są zarówno
w domach, jak i w restauracjach czy stołówkach szkolnych. Nam potrawy te bardzo
przypadły do gustu.
porcja makaronu spaghetti dla 2 osób
kawałek
kiełbasy lub 4 kiełbaski frankfurterki/wiedeńskie
1
czerwona lub zielona papryka
4-6
pieczarek
1 cebula
150 ml
keczupu
1 łyżka
sosu Bolldog tonkatsu ( można zastąpić 1 łyżką sosu worcester)
1 łyżka
śmietany
sól i
pieprz do smaku
Makaron gotujemy
zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W
międzyczasie kiełbasę kroimy w plastry i rumienimy wraz z pokrojonymi w plastry
pieczarkami na niedużej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni, dodajemy obraną,
grubo posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy mieszając, aż
cebula będzie szklista. Dodajemy ponownie kiełbasę, wlewamy keczup, doprawiamy
sosem worcester, śmietaną, solą i czarnym pieprzem.
Dodajemy
makaron i całość mieszamy.
Można
podać posypane żółtym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz