Domowa pasta tahini / pasta sezamowa
Tahini to pasta
sezamowa, wywodząca się z krajów arabskich. Ten przepis był dla mnie olśnieniem
- okazuje się, że często trudno dostępna i dość kosztowną pastą tahini można
zrobić samemu. I to nie dość, ze banalnie łatwo, a jeszcze dosłownie w kilka
minut! Szybko, prosto i zdrowo. Pasty tahini nie je się samej, lecz jest ona
koniecznym dodatkiem do zrobienia hummusu, baba ghanoush czy też innego rodzaju dipów i sosów.
Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej.
Warto mieć ją w swoim repertuarze przepisów, tym bardziej, że jest niezwykle
trwała - w lodówce możemy ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepis wg. Jessica in the Kitchen.
1 szklanka ziaren sezamu
1/4 łyżeczki soli
kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju o delikatnym
smaku, np. słonecznikowego
1. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni,
mieszając, aż będą złote. Uważamy, by się nie przypaliły, ponieważ staną się
gorzkie.
2. Gorący sezam przesypujemy do pojemnika blendera.
- Ucieramy przez 1 minutę. Zsuwamy łyżką sezam ze ścianek w dół blendera.
- Ucieramy 1 minutę. Zsuwamy łyżką sezam ze ścianek w
dół blendera.
Dodajemy sól i 2-3 łyżki oleju, ucieramy do
gładkości. Na tym etapie sezam ma już konsystencję pasty. (oczywiście, może to
zależeć od mocy użytego blendera, więc jeśli konsystencja ma być gładsza,
ucieramy jeszcze przez chwilę.) Jeśli pasta ma być rzadsza, dolewamy więcej
oleju, do uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Przekładamy pastę do słoiczka, przechowujemy w
lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz