Domowa pasta tahini / pasta sezamowa


Tahini to pasta sezamowa, wywodząca się z krajów arabskich. Ten przepis był dla mnie olśnieniem - okazuje się, że często trudno dostępna i dość kosztowną pastą tahini można zrobić samemu. I to nie dość, ze banalnie łatwo, a jeszcze dosłownie w kilka minut! Szybko, prosto i zdrowo. Pasty tahini nie je się samej, lecz jest ona koniecznym dodatkiem do zrobienia hummusu, baba ghanoush czy też innego rodzaju dipów i sosów. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Warto mieć ją w swoim repertuarze przepisów, tym bardziej, że jest niezwykle trwała - w lodówce możemy ją przechowywać nawet kilka miesięcy. Przepis wg. Jessica in the Kitchen.

1 szklanka ziaren sezamu
1/4 łyżeczki soli
kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju o delikatnym smaku, np. słonecznikowego

1. Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, mieszając, aż będą złote. Uważamy, by się nie przypaliły, ponieważ staną się gorzkie.

2. Gorący sezam przesypujemy do pojemnika blendera. 

- Ucieramy przez 1 minutę.  Zsuwamy łyżką sezam ze ścianek w dół blendera.

- Ucieramy 1 minutę. Zsuwamy łyżką sezam ze ścianek w dół blendera. 
Dodajemy sól i 2-3 łyżki oleju, ucieramy do gładkości. Na tym etapie sezam ma już konsystencję pasty. (oczywiście, może to zależeć od mocy użytego blendera, więc jeśli konsystencja ma być gładsza, ucieramy jeszcze przez chwilę.) Jeśli pasta ma być rzadsza, dolewamy więcej oleju, do uzyskania pożądanej konsystencji.

3.  Przekładamy pastę do słoiczka, przechowujemy w lodówce.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu