Curry z ciecierzycy
Curry z ciecierzycy to jeden a klasyków kuchni indyjskiej,
podawany zarówno jako samodzielne danie, np. z ryżem lub chlebkami typu naan
czy pita, jak również dodatek do wielu innych potraw, mięsnych, rybnych czy
wegetariańskich. To pyszne i pożywne danie już w kilka chwil może zagościć na
naszym stole i przenieść nas w aromatyczną krainę orientu.
1 puszka ciecierzycy (odsączonej, zalewę zachowujemy – będzie potrzebna)
1 cebula – obrana, drobniutko posiekana
2 ząbki czosnku – obrane, drobno osiekane
1 kawałek imbiru wielkości wiśni – obrany, drobniutko posiekany
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki ostrej papryki
1 szklanka passaty pomidorowej
2 łyżki siekanej natki kolendry
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Sól do smaku
Ok. 2 łyżki oleju do smażenia
W garnku, na niewielkiej ilości oleju, podsmażamy cebulę z
czosnkiem i imbirem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy kumin, garam masalę i
curry. Mieszamy.
Następnie wlewamy passatę pomidorową i wsypujemy ciecierzycę.
Dodajemy kolendrę i tyle zalewy z ciecierzycy, by konsystencja dania nam
odpowiadała (jedni wolą gęściejsze, inni rzadsze).
Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 minut. Na końcu dodajemy
masło, jogurt i doprawiamy całość do smaku solą. Tłuczkiem do ziemniaków lub
drewnianą łyżką rozgniatamy część ciecierzycy (np. 1/6), by danie było
gęściejsze.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz