Bakłażan z sosem pomidorowym


Bakłażan z sosem pomidorowym to popularne danie kuchni tureckiej. Może być podawany jako dodatek do obiadu lub przystawka do wszystkich dań kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej.




1 nieduży bakłażan

Sól i mąka do oprószenia
Natka kolendry lub pietruszki do posypania
Olej lub oliwa do smażenia

Sos:
5 pomidorów, 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 1 puszka pomidorów w kawałkach lub  całości
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
¼ łyżeczki tymianku
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

1. Jeśli używamy świeżych pomidorów lub pomidorów w całości z puszki, blendujemy je najpierw. Passata nadaje się od razu do użycia i ja osobiście najchętniej korzystam z tej właśnie opcji.

W rondlu roztapiamy masło. Gdy będzie lekko rumiane, wlewamy passatę lub zblendowane pomidory. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku oraz tymianek. Gotujemy sos na małym ogniu, aż część wody odparuje i sos trochę zgęstnieje (do preferowanej przez nas gęstości). Pod koniec doprawiamy sos do smaku solą i/lub pieprzem.

2. Gdy sos się gotuje, kroimy bakłażana na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprószamy je solą i mąką, po czym smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju z obu stron na złoto. (Można użyć także patelni grillowej lub przygotować bakłażany na grillu ogrodowym lub upiec - wówczas bez mąki.)

Dobre rozgrzanie oleju jest istotne – jeśli będziemy układać bakłażana na zimnym oleju, to od razu go wchłonie.


3. Usmażone plastry układamy na półmisku, polewamy sosem i posypujemy kolendrą lub pietruszką. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu