Chleb z czarnuszką i chrupiącą skórką


Lekki, puszysty chleb w typie tureckim, któremu wyjątkowego charakteru nadają pełne orientalnego smaku ziarenka czarnuszki.





1,5 szklanki cieplej wody (nie gorącej, ponieważ zniszczy to drożdże)
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1/4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
3-3,5 szklanki mąki pszennej typ 650

1,5 łyżeczki nasion czarnuszki
1 białko jajka


1.  Mieszamy w ciepłej wodzie drożdże z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy mąkę, mieszając ciasto (np. metalową rózgą kuchenną), do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.

Pozostawiamy na ok. 20 minut, by drożdże "ruszyły".

W tym czasie podprażamy krótko na suchej patelni nasiona czarnuszki.

2. Następnie dodajemy sól oraz 1 łyżeczkę nasion do zaczynu. Stopniowo dodając resztę mąki, wyrabiamy, by otrzymać spójne, nie klejące się do dłoni ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, by chleb nie wyszedł nadmiernie twardy. Z ciasta uformować kulę i ułożyć w posmarowanej lekko olejem misce. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrobić i ponownie odstawić na 1 godzinę.

3. Po tym czasie, podsypując trochę mąki, by ciasto nie kleiło się do dłoni, formujemy bochenek. Bochenek pozostawiamy do wyrośnięcia w koszyku do wyrastania chleba lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej mąką, lub w blaszanej foremce do pieczenia, np. keksówce. Na wierzchu chleba robimy ozdobne nacięcia. Dzięki nacięciom chleb również nie popęka podczas pieczenia.

Chleb pozostawiamy do wyrośnięcia na 1/2 godziny w temperaturze pokojowej, przykryty wilgotną ściereczką.

4. Wierzch bochenka smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy pozostałą czarnuszką.
Do nagrzanego wcześniej do temperatury 210 st. C piekarnika wkładamy na dno blaszaną formę do ciasta, wypełnioną wodą - to zapewni nam w piekarniku odpowiednią ilość pary wodnej. Następnie wstawiamy wyrośnięty chleb.

Chleb pieczemy ok. 30 minut, aż wierzch będzie złoty.
Studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu