Jajka na twardo z curry
Jajka należą do jednej z
najbardziej popularnych grup żywnościowych w Indiach, stanowiąc tanie i pożywne
uzupełnienie potraw mięsnych, bądź ich alternatywę dla wegetarian. Bardzo
popularne jest podawanie jajek smażonych do ryżu, jak również podawanie jajek
ugotowanych na twardo z sosami, w postaci pożywnego curry (klik – przepis). Co
ciekawe, jajka na twardo często obsmaża się na maśle, co dodaje im smaku.
Dzisiejszy przepis to popularna restauracyjna przekąska. Jajka na twardo
podsmażone z cebula i przyprawami znakomicie sprawdza się jako śniadanie lub
kolacja, jeśli podamy je z pieczywem lub chlebkiem typu pita i gęstym jogurtem
naturalnym. Danie proste, pyszne, domowe, o minimalnej ilości składników.
Podane z ryżem i warzywami mogą być daniem obiadowym. Przepis na podstawie SaffronTrail.
6 jajek ugotowanych na
twardo, obranych
1 duża cebula – obrana,
pokrojona w pióra
2 ząbki czosnku – obrane,
drobno posiekane
1 łyżeczka mielonego czarnego
pieprzu
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki kuminu (kmin
rzymski, nie kminek)
Sól do smaku
Masło klarowane do smażenia
Siekana natka pietruszki lub
kolendry do posypania
Chlebki typu pita, gęsty
jogurt naturalny do podania
1. Na każdym jajku robimy z
jednej strony po 3-4 płytkie nacięcia – po usmażeniu będzie to ozdobnie
wyglądało.
2.
Na niedużej ilości
masła podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i przyprawami. Gdy będzie szklista,
dodajemy jajka. Mieszamy, by obtoczyły się w przyprawach. Gdy jajka będą złote,
możemy posypać całość natka pietruszki lub kolendry.
Podajemy od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz