Jajka na twardo z curry


Jajka należą do jednej z najbardziej popularnych grup żywnościowych w Indiach, stanowiąc tanie i pożywne uzupełnienie potraw mięsnych, bądź ich alternatywę dla wegetarian.  Bardzo popularne jest podawanie jajek smażonych do ryżu, jak również podawanie jajek ugotowanych na twardo z sosami, w postaci pożywnego curry (klik – przepis). Co ciekawe, jajka na twardo często obsmaża się na maśle, co dodaje im smaku. Dzisiejszy przepis to popularna restauracyjna przekąska. Jajka na twardo podsmażone z cebula i przyprawami znakomicie sprawdza się jako śniadanie lub kolacja, jeśli podamy je z pieczywem lub chlebkiem typu pita i gęstym jogurtem naturalnym. Danie proste, pyszne, domowe, o minimalnej ilości składników.  Podane z ryżem i warzywami mogą być daniem obiadowym. Przepis na podstawie SaffronTrail.


6 jajek ugotowanych na twardo, obranych
1 duża cebula – obrana, pokrojona w pióra
2 ząbki czosnku – obrane, drobno posiekane
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka curry
½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
Sól do smaku

Masło klarowane do smażenia
Siekana natka pietruszki lub kolendry do posypania

Chlebki typu pita, gęsty jogurt naturalny do podania

1. Na każdym jajku robimy z jednej strony po 3-4 płytkie nacięcia – po usmażeniu będzie to ozdobnie wyglądało.
2. Na niedużej ilości masła podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i przyprawami. Gdy będzie szklista, dodajemy jajka. Mieszamy, by obtoczyły się w przyprawach. Gdy jajka będą złote, możemy posypać całość natka pietruszki lub kolendry.
Podajemy od razu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu