Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 25, 2019

Balsamiczna pieczeń wołowa

Obraz
Czyż nie wspaniałe są dania, które robią się same? Tak jest też w przypadku tej pieczeni. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso jest mięciutkie i aromatyczne. Możemy podać je do obiadu, w kawałkach czy plastrach, jako pieczeń, lub porwać dwoma widelcami w drobniutkie kawałeczki, i użyć do burgerów, kanapek czy też wrapów z tortilli (wymieszanego z sosem). Przepis na podstawie AddAPinch.

Sałatka z kaszy bulgur na hummusie paprykowym

Obraz
Miałam okazję jeść niedawno taką sałatkę w kupnej wersji i powiem szczerze – zasmakowała mi na tyle, że postanowiłam odtworzyć jej smak w domu. Połączenie hummusu paprykowego z kaszą bulgur jest bardzo udane, do tego pożywna fasola, papryka dodająca całości wyrazu oraz pasta paprykowa – smacznie i zdrowo.

Francuska zupa cebulowa, soupe d'oignon

Obraz
Autorstwo francuskiej zupy cebulowej przypisuje się Ludwikowi XV . Podobno któregoś razu, podczas noclegu w domku myśliwskim okazało się, że z rzeczy jadalnych są dostępne jedynie cebula, masło i szampan. I tak powstała pyszna zupa. Bardzo polecam tę smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z regionu Alzacji, która znakomicie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory.  Przepis na karmelizowaną cebulę już Wam podawałam, zatem dziś możemy przejść wprost do zupy.

Jak szybciej zrumienić cebulę

Obraz
Cebula zrumieni się szybciej, gdy podczas smażenia dodamy do niej odrobinę (nie więcej niż 1/4 łyżeczki na całą patelnię) proszku do pieczenia. Ładnej barwy doda jej również odrobina masła . Jeśli zależy nam na cebuli karmelizowanej (jak na ostatnim zdjęciu), dodajmy 1/2 łyżeczki cukru . Cebulę solimy do smaku dopiero pod koniec smażenia. Często przepisy zalecają różny stopień wysmażenia cebuli. Na pierwszym zdjęciu widać cebulę tuż po wrzuceniu na patelnię z niedużą ilością oleju- surową. Drugie zdjęcie to cebula szklista - po kilku chwilach smażenia cebula nabiera połyskliwego, białego, jakby szklanego koloru. Następnie robi się złota , a potem rumiana - gdy widać już mocniej wybarwione fragmenty. Ostatni stopień wysmażenia to cebula prażona lub  karmelizowana (jeśli użyliśmy cukru), lekko chrupiąca. Dalsze smażenie będzie skutkowało już tylko spaleniem cebuli, do czego nigdy nie dopuszczamy. Spalona cebula ma gorzki smak, który zepsuje nam potrawę oraz jak każda spalona

Jajecznica ze szpinakiem i pomidorami

Obraz
Zwykła jajecznica może w kilka chwil stać się kolorowym i urozmaiconym daniem. Dziś dodamy do niej pomidory oraz zieloniutki szpinak. Pomidory przygotujemy oddzielnie, ponieważ zawierają zbyt dużo soku, a zawarte w nich składniki hamują ścinanie się jajek. Przez to jajecznica robi się wodnista i grudkowata. Smażąc je oddzielnie, zapobiegniemy temu.

Jajka jednocześnie smażone i sadzone. "Sadzecznica".

Obraz
Jeśli nękają Was poranne dylematy, czy zjeść jajko sadzone, czy jajecznicę, odpowiedzą może być „sadzecznica”, czyli dwa w jednym.  Oryginalna nazwa tej koncepcji w języku angielskim to Framble, czyli połączenie „fried” and „scrambled”. Chodzi tu o jajka, które są połączeniem jajek sadzonych i jajecznicy, czy może raczej o potrawę, która jest jednocześnie po trosze i jednym, i drugim. Ten pomysł bardzo przypadł nam do gustu, jajka wychodzą naprawdę smaczne, puszyste i nie przesuszone, zachowując jednocześnie spójną strukturę. Pomysł znaleziony na Epicurious .

Imprezowe roladki z tortilli

Obraz
Dzisiejszy wpis to nie tyle przepis, którego należy się ścisłe trzymać, a pomysł, jak szybko przygotować smaczną imprezową przekąskę. Dodatki smakowe możemy zmieniać według własnych upodobań, komponując co raz to nowe smaki.

Błyskawiczne gozleme ze szpinakiem. Ispanaklı Gözleme.

Obraz
Gözleme  to rodzaj wypieku z przaśnego ciasta (z mąki, wody i soli) z nadzieniem, tradycyjna potrawa turecka, której nazwa wywodzi się od słowa "gö z", oznaczającego "przedział" - w tym wypadku kieszonkę, w której mieści się nadzienie. Nadzienia zaś mogą być różne: mięsne, warzywne, grzybowe, serowe.  W dzisiejszym przepisie wykorzystamy tortille pszenne. Gözleme  to popularna potrawa śniadaniowa lub pożywna przekąskę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo pasuje do niej jogurt grecki lub naturalny. Przepis bazujący na Saniye Anne Yemekleri. 

Popcorn cynamonowy

Obraz
Łatwa w wykonaniu, pyszna przekąska, niezastąpiona na każdej imprezie. Przepis wg ChefInDisguise.

Lemoniada

Obraz
Lemoniada doskonale gasi pragnienie nie tylko podczas upałów. Domowy napój, oprócz niesamowicie intensywnego smaku, ma także tę zaletę, że nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów - wszystkiej jego składniki są naturalne.

Kawa mrożona. Ice Coffe.

Obraz
Jakiś czas temu przedstawiałam Wam przepis na mrożoną herbatę (Ice Tea) – klik-przepis . Pora zatem na mrożoną kawę. Podobnie jak w przypadku herbaty, mrożoną kawę przygotowujemy metodą zimnego parzenia . Oznacza to, że kawę zalewamy zimną wodą, po czym naciąga ona smakiem podczas chłodzenia się w lodówce. Dzięki temu będzie miała głęboki smak i mocny aromat, nie będzie miała gorzkiego posmaku i nie będzie mętniała. Gdy zaparzamy kawę wrzątkiem, cały aromat od razu się uwalnia (znacie to cudowne uczucie, gdy cały pokój czy dom wypełnia się aromatem kawy?). Dlatego gdy taka kawa wystygnie, ma dużo gorszy smak i zapach. Jednak przy parzeniu na zimno cały aromat pozostaje w kawie, nie ulatuje w powietrze. Kawa na zimno może stać kilka dni w lodówce (w szczelnym pojemniku) i nie traci swojego smaku i zapachu. Dodajmy do niej zimne mleko lub śmietankę, by nie rozwadniać jej niepotrzebnie kostkami lodu – i cudowny, orzeźwiający napój gotowy! 

Ice Tea, czyli mrożona herbata

Obraz
Mrożona herbata jest świetna na upalne dni, a jej przygotowanie jest niezwykle proste. Można zatem pominąć w sklepie alejkę z pełnymi konserwantów i sztucznych dodatków napojami, i przygotować coś, co będzie zdrowsze.

Likier rumowy Pieczone Jabłko. Błyskawiczny likier jabłkowy na ostatnią chwilę.

Obraz
Dzisiejszy przepis jest typowym pomysłem "na ostatnią chwilę" - robi się go błyskawicznie. Nie ujmuje to nic jego smakowi - jest lekki, idealne jabłkowy, rumowy oraz cynamonowo-korzenny - perfekcyjne połączenie smaków, które będzie cieszyć nie tylko w grudniu. Warto rozważyć zrobienie od razu podwójnej porcji! Przepis wg Joyfulfood .

Kotlet De Volaille z bazylią

Obraz
Autorstwo kotletów de volaille (de volaille - z drobiu), nazywanych także kotletami po kijowsku, przypisywanie jest  francuskiemu kucharzowi i cukiernikowi Marie-Antoine'owi Careme, który gotował na dworach wielu słynnych arystokratów, dyplomatów i monarchów, w tym także dla  cara Aleksandra I. Proponuję interesującą odmianę  tradycyjnych kotletów nadziewanych samym masłem.  Dodatek bazylii stanowi miłą niespodziankę dla miłośników włoskich smaków i aromatów. Jeśli chcecie zaś uzyskać tradycyjną wersję, pomińcie bazylię.

Kurczak po indyjsku

Obraz
Oto kurczak, którego  przygotowanie jest dość proste i szybkie, a mięso niezwykle smaczne i delikatne. 

Szaszłyki z kurczaka

Obraz
Jeśli szukacie właśnie z paniką w oczach ;)  szybkiego, smacznego i efektownego dania na grilla, dla gości, lub brak Wam pomysłu na urozmaicenie codziennego obiadu - oto moja propozycja: szaszłyki z kurczaka. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę, a mięso drobiowe ( w przeciwieństwie do wieprzowiny) piecze się na prawdę krótko. Szaszłyki można przygotować nawet dzień wcześniej i w odpowiednim momencie tylko wstawić do piekarnika.  Po ok. 15-20 minutach gorący posiłek jest gotowy. Jeśli wśród Waszych gości będą wegetarianie - nic prostszego: wystarczy przygotować kilka szaszłyków z samych warzyw. Smacznego! :) Nie podaję tu dokładnych proporcji - wszystko zależne jest od ilości szaszłyków, które chcecie przygotować. Dobór składników także zależy od Waszej fantazji - i to jest w tym daniu tak dobre: możliwość tworzenia różnych jego wersji. :)

Kurczak "Madras" w sosie ananasowym

Obraz
Coś czuję, że opis tego kurczaka będzie zawierał za dużo słów "bardzo". Tym niemniej, spróbujmy:) : kurczak jest przede wszystkim bardzo szybki do przygotowania. Co lepsze, jest on także bardzo łatwy - przygotuje go nawet początkujący kucharz, bo nie ma tu rzeczy, którą by można zepsuć. Do tego jest bardzo smaczny i bardzo elegancki. Nadaje się zatem na każdą okazję, jeśli tylko lubimy lekko orientalne smaki. Polecam :) Przepis pochodzi z czasopisma Tina Koch&Backi-Ideen, Oktober 2010.

Aromatyczny pieczony filet z kurczaka

Obraz
Poniższy kurczak, odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, stał się u nas hitem. Tak przygotowany filet jest niezwykle smaczny, delikatny oraz aromatyczny. Dzięki zastosowanej przeze mnie metodzie pieczenia mięso nie jest suche, lecz soczyste. Jego sekret - brytfanna z grillem oraz para wodna. Koniec z suchymi filetami! Polecam! :)

Piersi kurczaka pieczone na warzywach

Obraz
Pyszny, szybki, prosty, lecz zarazem elegancki sposób na kurczaka i pieczone warzywa. Na podstawie Chefkoch.de . Warzywa można także upiec oddzielnie i podać do jakiegokolwiek innego mięsa. W podobny sposób znakomicie smakuje również pieczona ryba.  Polecam :)