Sałatka z kaszy bulgur na hummusie paprykowym
Miałam
okazję jeść niedawno taką sałatkę w kupnej wersji i powiem szczerze –
zasmakowała mi na tyle, że postanowiłam odtworzyć jej smak w domu. Połączenie
hummusu paprykowego z kaszą bulgur jest bardzo udane, do tego pożywna fasola,
papryka dodająca całości wyrazu oraz pasta paprykowa – smacznie i zdrowo.
1 szklanka kaszy bulgur
1 szklanka kaszy bulgur
1
cebula – obrana, posiekana
1
ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
1
puszka czerwonej fasoli – odsączonej z zalewy
Papryka
konserwowa – pokrojona w kostkę
4
łyżki siekanej pietruszki
2
łyżki pasty paprykowej (do nabycia w dużych marketach, sklepach ze zdrową
żywnością, sklepach typu „Kuchnie świata” lub na Internecie)
½
szklanki passaty pomidorowej
1
łyżeczka sosu chili
1
łyżeczka ziół prowansalskich
Sól i
pieprz do smaku
Hummus:
1
puszka ciecierzycy
1-2 łyżki pasty sezamowej (Tahiti)
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki pasty sezamowej (Tahiti)
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1
łyżka pasty paprykowej
½
łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
sól do smaku
ew. feta lub jogurt naturalny do podania
sól do smaku
ew. feta lub jogurt naturalny do podania
1. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z
przepisem na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odcedzamy dobrze na sicie.
2. W międzyczasie, gdy kasza się gotuje,
przygotowujemy humus : ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę należy zachować,
będzie jeszcze potrzebna.
3. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini,
kuminem, pastą paprykową i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w
malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie
pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić
do smaku solą.
4. Ugotowaną kaszą mieszamy z posiekaną
cebula, czerwoną fasolą, pokrojona papryką konserwową, pasta paprykową, passatą
oraz przyprawami. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.
W
miseczkach układamy porcję humusu, na to układamy kaszę. Można na wierzchu
posypać serem typu feta lub dać kleks jogurtu naturalnego.
Komentarze
Prześlij komentarz