Sałatka z kaszy bulgur na hummusie paprykowym

Miałam okazję jeść niedawno taką sałatkę w kupnej wersji i powiem szczerze – zasmakowała mi na tyle, że postanowiłam odtworzyć jej smak w domu. Połączenie hummusu paprykowego z kaszą bulgur jest bardzo udane, do tego pożywna fasola, papryka dodająca całości wyrazu oraz pasta paprykowa – smacznie i zdrowo.


1 szklanka kaszy bulgur
1 cebula – obrana, posiekana
1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
1 puszka czerwonej fasoli – odsączonej z zalewy
Papryka konserwowa – pokrojona w kostkę
4 łyżki siekanej pietruszki
2 łyżki pasty paprykowej (do nabycia w dużych marketach, sklepach ze zdrową żywnością, sklepach typu „Kuchnie świata” lub na Internecie)
½ szklanki passaty pomidorowej
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku

Hummus:
1 puszka ciecierzycy
1-2 łyżki pasty sezamowej (Tahiti)
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka pasty paprykowej
½ łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
sól do smaku

ew. feta lub jogurt naturalny do podania

1. Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Gdy będzie gotowa, odcedzamy dobrze na sicie.

2. W międzyczasie, gdy kasza się gotuje, przygotowujemy humus : ciecierzycę odsączamy z zalewy. Zalewę należy zachować, będzie jeszcze potrzebna.

3. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini, kuminem, pastą paprykową i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.

4. Ugotowaną kaszą mieszamy z posiekaną cebula, czerwoną fasolą, pokrojona papryką konserwową, pasta paprykową, passatą oraz przyprawami. Doprawiamy do smaku solą lub pieprzem.

W miseczkach układamy porcję humusu, na to układamy kaszę. Można na wierzchu posypać serem typu feta lub dać kleks jogurtu naturalnego.

 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu