Lemoniada
Lemoniada doskonale gasi pragnienie nie tylko podczas upałów.
Domowy napój, oprócz niesamowicie intensywnego smaku, ma także tę zaletę, że
nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów - wszystkiej jego składniki są
naturalne.
na ok. 1 litr napoju
3 cytryny
1/2 szklanki cukru (lub mniej/więcej - do smaku)
3,5 szklanki wody
Cytryny bardzo dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, a
następnie wyciskamy sok. Powinniśmy uzyskać ok. 2/3 szklanki soku.
Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy cukier.
Zagotowujemy, mieszając, by cukier się rozpuścił i powstał syrop. Dodajemy
skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, po czym ponownie doprowadzamy płyn do
zagotowania się.
Odstawiamy do wystudzenia.
Do dzbanka lub butelki, w której przechowywać będziemy w lodówce
lemoniadę, wlewamy wystudzony syrop cytrynowy i uzupełniamy 3 szklankami wody
(jeśli uznamy, że jest za intensywna w smaku, zawsze można dać więcej wody).
Odstawiamy lemoniadę do lodówki na noc (lub przynajmniej na kilka godzin).
Na drugi dzień możemy przecedzić lemoniadę, jeśli nie chcemy w
niej mieć kawałków skorki - mi one nie przeszkadzają. Lemoniada jest gotowa do
picia.
Komentarze
Prześlij komentarz