Lemoniada


Lemoniada doskonale gasi pragnienie nie tylko podczas upałów. Domowy napój, oprócz niesamowicie intensywnego smaku, ma także tę zaletę, że nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów - wszystkiej jego składniki są naturalne.



 na ok. 1 litr napoju

3 cytryny
1/2 szklanki cukru (lub mniej/więcej - do smaku)
3,5 szklanki wody
                


Cytryny bardzo dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok. Powinniśmy uzyskać ok. 2/3 szklanki soku.

Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy cukier. Zagotowujemy, mieszając, by cukier się rozpuścił i powstał syrop. Dodajemy skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, po czym ponownie doprowadzamy płyn do zagotowania się.

Odstawiamy do wystudzenia.

Do dzbanka lub butelki, w której przechowywać będziemy w lodówce lemoniadę, wlewamy wystudzony syrop cytrynowy i uzupełniamy 3 szklankami wody (jeśli uznamy, że jest za intensywna w smaku, zawsze można dać więcej wody). Odstawiamy lemoniadę do lodówki na noc (lub przynajmniej na kilka godzin).

Na drugi dzień możemy przecedzić lemoniadę, jeśli nie chcemy w niej mieć kawałków skorki - mi one nie przeszkadzają. Lemoniada jest gotowa do picia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu