Kawa mrożona. Ice Coffe.
Jakiś czas temu przedstawiałam Wam przepis na mrożoną herbatę (Ice Tea) – klik-przepis. Pora zatem na mrożoną kawę.
Podobnie jak w przypadku herbaty, mrożoną kawę przygotowujemy metodą zimnego parzenia. Oznacza to, że kawę zalewamy
zimną wodą, po czym naciąga ona smakiem podczas chłodzenia się w lodówce.
Dzięki temu będzie miała głęboki smak i mocny aromat, nie będzie miała
gorzkiego posmaku i nie będzie mętniała. Gdy zaparzamy kawę wrzątkiem, cały
aromat od razu się uwalnia (znacie to cudowne uczucie, gdy cały pokój czy dom
wypełnia się aromatem kawy?). Dlatego gdy taka kawa wystygnie, ma dużo gorszy
smak i zapach. Jednak przy parzeniu na zimno cały aromat pozostaje w kawie, nie
ulatuje w powietrze. Kawa na zimno może stać kilka dni w lodówce (w szczelnym
pojemniku) i nie traci swojego smaku i zapachu. Dodajmy do niej zimne mleko lub
śmietankę, by nie rozwadniać jej niepotrzebnie kostkami lodu – i cudowny,
orzeźwiający napój gotowy!
Stopień słodkości napoju dostosujemy do własnych upodobań. Należy jedynie pamiętać,
że napój po schłodzeniu wydaje się mniej słodki, niż napój ciepły, dlatego
mrożona kawa powinna być ciut bardziej słodka, niż ta, którą pijemy normalnie.
Ponadto, jeśli będziemy pić kawę z mlekiem czy śmietanką, to dodatkowo rozwodni
nam to napój. Przykładowo: ponieważ zazwyczaj słodzę 1 łyżeczkę cukru na
szklankę, do mrożonej kawy używam 2 łyżeczek na szklankę. Wszytko jest kwestią
gustu i wypróbowania, co nam najbardziej odpowiada. Spróbujcie – jeśli finalnie
napój będzie z=nie dość słodki, zawsze można rozpuścić dodatkowy cukier w 2-3
łyżkach wrzątku i w ten sposób dosłodzić cały gotowy napój.
1 litr wrzącej wody
cukier do smaku
1 szklanka mielonej kawy
1. Wrzącą wodę wlewamy do miski (lub innego naczynia), dodajemy
cukier i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Do dzbanka lub butelki, w której będziemy przechowywać napój w
lodowce, wsypujemy kawę. Wlewamy wystudzoną słodką wodę i odstawiamy napój do
lodówki na dobę.
Na drugi dzień przecedzamy kawę przez sitko, by pozbyć się
ziarenek. Następnie myjemy dokładnie nasz dzbanek/butelkę, i przecedzamy do
niego kawę przez filtr do kawy (by pozbyć się osadu) - kawa jest gotowa do
picia.
By otrzymać pyszną kawę z mlekiem, wlewam do szklanki 200 ml
kawy, 2 łyżki śmietanki 12% i dopełniam mlekiem (na szklankę o pojemności
250-300 ml).
Komentarze
Prześlij komentarz