Kotlet De Volaille z bazylią


Autorstwo kotletów de volaille (de volaille - z drobiu), nazywanych także kotletami po kijowsku, przypisywanie jest  francuskiemu kucharzowi i cukiernikowi Marie-Antoine'owi Careme, który gotował na dworach wielu słynnych arystokratów, dyplomatów i monarchów, w tym także dla  cara Aleksandra I.

Proponuję interesującą odmianę  tradycyjnych kotletów nadziewanych samym masłem.  Dodatek bazylii stanowi miłą niespodziankę dla miłośników włoskich smaków i aromatów. Jeśli chcecie zaś uzyskać tradycyjną wersję, pomińcie bazylię.


Piersi kurczaka
masło
garść lisków bazylii
sól
pieprz

jajko
bułka tarta
olej

Filet z piersi kurczaka rozbijamy się ostrożnie na cienki kotlet w kształcie rąbu. Na mięsie układamy się kawałek masła, po czym ciasno zwijamy.

Masło bazyliowe:
tyle łyżeczek miękkiego masła, ile kotletów chcemy usmażyć, utrzeć dokładnie z drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem. 
Masło odstawić do lodówki, by stwardniało. Najlepiej uformować je w wałeczek, z którego będziemy potem odcinać równej wielkości porcje.

Gotowe kotlety panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor na małym ogniu.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu