Kotlet De Volaille z bazylią
Autorstwo kotletów de volaille (de volaille - z
drobiu), nazywanych także kotletami po kijowsku, przypisywanie jest
francuskiemu kucharzowi i cukiernikowi Marie-Antoine'owi Careme, który gotował
na dworach wielu słynnych arystokratów, dyplomatów i monarchów, w tym także
dla cara Aleksandra I.
Proponuję interesującą odmianę tradycyjnych
kotletów nadziewanych samym masłem. Dodatek bazylii stanowi miłą
niespodziankę dla miłośników włoskich smaków i aromatów. Jeśli chcecie zaś uzyskać tradycyjną wersję, pomińcie bazylię.
Piersi kurczaka
masło
garść lisków bazylii
sól
pieprz
jajko
bułka tarta
olej
masło
garść lisków bazylii
sól
pieprz
jajko
bułka tarta
olej
Filet z piersi kurczaka rozbijamy się
ostrożnie na cienki kotlet w kształcie rąbu. Na mięsie układamy się kawałek
masła, po czym ciasno zwijamy.
Masło bazyliowe:
tyle łyżeczek miękkiego masła, ile kotletów chcemy usmażyć, utrzeć
dokładnie z drobno posiekanymi listkami bazylii. Doprawić solą i pieprzem.
Masło odstawić do lodówki, by stwardniało. Najlepiej uformować je w
wałeczek, z którego będziemy potem odcinać równej wielkości porcje.
Gotowe kotlety panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor na
małym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz