Francuska zupa cebulowa, soupe d'oignon

Autorstwo francuskiej zupy cebulowej przypisuje się Ludwikowi XV. Podobno któregoś razu, podczas noclegu w domku myśliwskim okazało się, że z rzeczy jadalnych są dostępne jedynie cebula, masło i szampan. I tak powstała pyszna zupa. Bardzo polecam tę smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z regionu Alzacji, która znakomicie nadaje się na jesienne i zimowe wieczory. Przepis na karmelizowaną cebulę już Wam podawałam, zatem dziś możemy przejść wprost do zupy.


4 duże cebule (białe lub czerwone, dowolnie)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki pszennej
5 szklanek bulionu wołowego
1/2 szklanki białego wina
1 listek laurowy
1 posiakny ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 marchewka - obrana, przekrojona na 2-3 kawałki
1 łodyga selera naciowego - przekrojona na 2-3 kawałki
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

bagietka
starty ser żółty o wyrazistym smaku, np.gruyère, emmental, ew. cheddar

1. Cebulę obieramy, kroimy w grube pióra. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy, co jakiś czas mieszając, ok. 10 minut. Gdy cebula będzie złota, posypujemy ją cukrem i mieszamy. Smażymy, aż cukier się skarmelizuje i cebula zrobi się lekko brązowa. Wówczas dodajemy masło i ocet balsamiczny. Smażymy kilka chwil, aż ocet odparuje. Wówczas oprószamy cebulę mąką , mieszamy i chwilę smażymy razem.
2. Cebulę przekładamy do garnka. Na patelnie wlewamy 1/2 szklanki bulionu - mieszamy, by wszystkie pełne smaku drobinki ze smażenia cebuli połączyły się z bulionem, który następnie przelewamy do garnka z cebulą. Wlewamy tam również pozostały bulion i wino, oraz wkładamy warzywa i dodajemy przyprawy. Zupę gotujemy ok. 30 minut, na małym ogniu, bez przykrywki. Pod koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz doprawiamy zupę do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
3. W międzyczasie przygotowujemy grzanki: ser ścieramy na tarce.  Układamy na grzankach i rumienimy w piekarniku lub opiekaczu.
Zupę podajemy gorącą, z grzankami. Możemy ją posypać dodatkowym serem.

* przepis zaleca bulion wołowy, lecz można oczywiście przygotować wersję wegetariańską na bulionie warzywnym. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu