Likier rumowy Pieczone Jabłko. Błyskawiczny likier jabłkowy na ostatnią chwilę.
Dzisiejszy
przepis jest typowym pomysłem "na ostatnią chwilę" - robi się go
błyskawicznie. Nie ujmuje to nic jego smakowi - jest lekki, idealne jabłkowy,
rumowy oraz cynamonowo-korzenny - perfekcyjne połączenie smaków, które będzie
cieszyć nie tylko w grudniu. Warto rozważyć zrobienie od razu podwójnej porcji!
Przepis wg Joyfulfood.
2/3
szklanki cukru
1
laska cynamonu, ok. 12 cm długości, połamana na 3 części (cynamon w proszku
sprawi, że likier stanie się mętny)
1
gwiazdka anyżu, przełamana na części
2
łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1
szklanka rumu
Sok
jabłkowy gotujemy wraz z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i anyżem na małym
ogniu przez 10 minut.
Wyłączamy
palnik, po minucie dodajemy rum (uwaga, alkoholu nie gotujemy, bo wyparują
procenty).
Przelewamy
likier do ozdobnej butelki wraz z cynamonem i anyżem.
Odstawiamy
do wystudzenia po czym chłodzimy w lodówce. Likier nadaje się od razu do picia,
choć zrobienie go na 24 godziny przed podaniem i odstawienie do lodówki zdecydowanie
pomoże w łączeniu się smaków.
Komentarze
Prześlij komentarz