Likier rumowy Pieczone Jabłko. Błyskawiczny likier jabłkowy na ostatnią chwilę.


Dzisiejszy przepis jest typowym pomysłem "na ostatnią chwilę" - robi się go błyskawicznie. Nie ujmuje to nic jego smakowi - jest lekki, idealne jabłkowy, rumowy oraz cynamonowo-korzenny - perfekcyjne połączenie smaków, które będzie cieszyć nie tylko w grudniu. Warto rozważyć zrobienie od razu podwójnej porcji! Przepis wg Joyfulfood.

1/2 litra klarownego soku jabłkowego (uwaga! chodzi o sok jabłkowy 100%, nie "napój o smaku jabłkowym" z woda i cukrem!)
2/3 szklanki cukru
1 laska cynamonu, ok. 12 cm długości, połamana na 3 części (cynamon w proszku sprawi, że likier stanie się mętny)
1 gwiazdka anyżu, przełamana na części
2 łyżki  cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 szklanka rumu

Sok jabłkowy gotujemy wraz z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i anyżem na małym ogniu przez 10 minut.
Wyłączamy palnik, po minucie dodajemy rum (uwaga, alkoholu nie gotujemy, bo wyparują procenty).
Przelewamy likier do ozdobnej butelki wraz z cynamonem i anyżem.
Odstawiamy do wystudzenia po czym chłodzimy w lodówce. Likier nadaje się od razu do picia, choć zrobienie go na 24 godziny przed podaniem i odstawienie do lodówki zdecydowanie pomoże w łączeniu się smaków.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu